5 уникални тематични детски стаи

Публикувано на 03/11/2017 от Биляна Нинова | Последна редакция на 04/11/2017 | Видяно 4 835 пъти

Като дете всеки е мечтал да бъде нещо приказно или вълшебно – смел пират, красива принцеса, доблестен рицар или детектив, с ум като бръснач. И всеки си е играл, преструвайки се на любимия си герой, превръщайки го в модел на подражание, пример и идол. А защо да не подарим на децата си това прекрасно преживяване, превръщайки стаята им в интересно пространство за игри и забавления, вдъхновени от любимите им герои. Тематичните детски стаи стават все по-популярни, а изграждането им все по-достъпно и лесно. В магазините вече се предлага широка гама от продукти, които биха послужили отлично, биха придали чар и настроение на детската стая и биха внесли магия и много положителни емоции в живота на детето ви. Ще ви представим няколко идеи и съвети, от които да почерпите вдъхновение. Ако имате нужда от още вдъхновение или професионален съвет, свържете се с доказали се интериорни дизайнери, регистрирани в MaistorPlus.


Избор на тема за детската стая

Дошло е времето малчуганът да има собствена стая и тя трябва да се декорира? Или вече има стая, но искате да я направите интересна и различна? Ако детето е достатъчно голямо и вече има собствено изградено мнение, оставете го само да избере темата за личното си пространство. Вземете една голяма бяла дъска или лист хартия и напишете, или нарисувайте, любимите му герои, интересите му, книгите и филмите, които харесва, обсъдете ги и заедно изберете темата за стаята. Така детето ще се чувства част от процеса, ще се научи да взима решения, да изразява мнение и да бъде по-самостоятелно. В последствие бихте могли да го включите и в изграждането на самия интериор – подбора на мебели, тапети, боя и декорации. След като сте обсъдили всички варинати, определете бюджет. Нека този ремонт да не надвишава възможностите ви, за да е положително изживяване за всички. Развихрете въображението си, ако разполагате със средства, макар че чудесен ефект можете да постигнете и с по-малко разходи, но добре подбрани детайли и креативност. Разгледайте няколко идеи, които биха могли да ви послужат като пример.


Околосветско пътешествие

Това е изключително интересна, разнообразна и образователна тема, при която дори с малко средства можете да постигнете чудесен резултат.

  • Намерете голяма карта на света, с която да украсите някоя от стените, потърсете красиви и цветни снимки, с емблематични места по света, изпринтрайте ги и ги прикрепете за съответната страна или регион. Така ще стимулирате у детето стремеж за изучаване на нови места, изследователски дух, желание за пътуване и опознаване на нови места и хора.
  • Обиколете сергиите и потърсете стари картички, които можете да подредите в пано за някоя от останалите стени.
  • На бюрото поставете красив глобус-лампа, който хем ще е практичен, хем ще допълва атмосферата.
  • Сковете или купете красива библиотека и я напълнете с книги за пътешествия, гайдове и албуми със снимки от света. Сложете до нея удобно кресло, за да оформите кът за четене.
  • Подредете разнообразни предмети, свързани с различни култури – фигурки, магнити, талисмани.
  • Осигурете място, където детето да събира спомени от своите собствени пътувания – красива дървена кутия би било идеалното решение.
  • Като интересен акцент може да добавите няколко стенни часовника, всеки от които да показва часа в различен край на света. По този начин ще обградите детето си със знания и ще го стимулирате да се интересува, да чете и да стане един бъдещ пътешественик.


Пренесете космоса в детската стая

Ако вашият малчуган е запален на тема звезди, планети и галактики, подкрепете неговата страст. Създайте му красива и оригинална тематична стая на тема космос. Боядисайте тавана на стаята в тъмно синьо, a за да не стане прекалено мрачно, оставете стените бели или в друг светъл цвят. Потърсете светещи в тъмното звезди и ги подредете като някое интересно съзвездие. Заложете на голяма, кръгла лампа, която да монтирате и да символизира Луната. Комбинирайте цвета на тавана с други елементи – завеси, покривка за легло или килим.

Намерете голяма карта на звездното небе, ламинирайте я и я сложете върху плота на масата или бюрото – едновременно ще защитите масата от издраскване и ще дадете възможност на детето да изучава космоса, докато рисува или пише домашните си. Намерете постери на любими филми, свързани с космически пътувания или с реални исторически събития, като кацането на Луната, с които да украсите стените. За да допълните ефекта, поставете няколко лампи с приглушена синя светлина, която да създава усещането за потапяне в неизвестното. Наредете тематични възглавници, фигурки и сувенири – плюшено извънземно, бурканче „лунен пясък“, малък телескоп и вашата стая космос е готова.


Стая за малък художник

Отглеждате следващия велик художник? Направете стая, която ще насърчи креативността му и ще му даде шанс да изразява себе си. Изберете дръзките, наситени цветове за някоя от стените – може да са точки, райета или красиви стикери за стена. Осигурете му голямо бюро, на което да разпръсква проектите си и много кутийки, в които да събира всичките си нужни принадлежности – моливи, четки, бои, материали и др. Подберете цветни завеси, които да отиват на интериора, погрижете се в стаята да влиза достатъчно светлина. Съберете няколко от рисунките на детето, сложете ги в рамка и ги закачете на стените. За пода изберете настилка, която се мие и няма да се повреди, ако бъде изцапана с бои. Направете така, че да има много повърхности, на които да може да се рисува – черна дъска с тебешири, малък статив или руло със сменящи се листове, например. По този начин детето няма да е ограничено и ще изрази докрай потенциала си. 

Още прекрасни съвети и идеи за детската стая ще намерите тук.

Какъвто и стил да изберете за стаята на детето, направете го част от процеса, съобразете се с възрастта му и имайте готовност да проявите креативност, когато избраната тема вече не е по вкуса му. Създайте си едно прекрасно семейно изживяване, общ проект, по който да работите и доставете удоволствие и радост на малчугана, който ще играе там. Ако имате нужда от професионален съвет, заявете безплатно своя проект и разгледайте предложенията на експертите. Запознайте се с техните бизнес сайтове и оставените за тях оценки от предишни клиенти, направете информиран избор кого да наемете.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Андрей VIP
ВиК Услуги, София
35 извършени проекта
Начо Цветков
Боядисване и декорация, София
6 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
ЕлПерфект
Електроуслуги, София
13 извършени проекта
Кристиян Кавърмов
Цялостен ремонт, София
8 извършени проекта
Ивайло Иванов
Мебели и обзавеждане, София
61 извършени проекта