Новото в интериорния дизайн за 2020/2021 година

Публикувано на 15/05/2020 от Мира Петърчева | Последна редакция на 15/05/2020 | Видяно 6 875 пъти

В началото на годината човек носи надеждата за нещо ново, чуди се какво може да промени в начина си на живот, в работния процес, както и в своето любимо жилище. Новият сезон 2020/2021 се очаква да внесе по-екологични проекти за дома, които да гарантират изискана красота и стил, но без да имат вредни последици за природата. 

И така, възникват две основни тенденции в интериорния дизайн за 2020 година (противоречиви на пръв поглед) - търсене на лукс и необходимост от устойчивост и използване на природните ресурси.

  • Как двете ще се комбинират в характеристиката на интериорния дизайн?
  • Каква е златната среда?

Това са едни от въпросите, които ще бъдат в центъра на дизайна през 2020/2021 година. И със сигурност ще очакваме необикновени проекти, които спират дъха. За конструктивни идеи можете да се обърнете към интериорните дизайнери, регистрирани в MaistorPlus.


Необичайни и нови материали с екологична насоченост

Една от най-вълнуващите перспективи за настоящата 2020 г. е свързана с иновативните експерименти в индустриалния и дизайнерския свят за създаване на необичайни и нови материали.

  • Самите те са базирани на процеси като рециклиране и използване на  алтернативни технологии. С тях се осъществява добре балансиран подход между природата и новите технологиите. Нови, интригуващи, креативни вдъхновяващи детайли в интериорния декор, стават мебелите и аксесоарите от рециклирани електронни компоненти.
  • Много иновативни компании и млади дизайнери вече експериментират с остатъчни материали. Реално, повторната употреба на това, което другите смятат за боклук, води до създаването на иновативни материали и тенденции в интериорния дизайн.
  • Използването на естествени материали като морска трева, бамбук или царевица вече има запазена ниша и влияние върху производството на модерни мебелни елементи и детайли за декора.


Намаляване на пластмасата с цел по-екологични решения в интериора

Най-важният аспект за всички индустрии е да се намали употребата на пластмаса и да се рециклира съществуващата. Особено като се има предвид огромното количество пластмасови частици, открити в океаните и морските обитатели по целия свят.

  • Тази рециклираща трансформация на вредния и замърсяващ пластмасов боклук във функционални и стилни детайли при производството на мебели вече е силна тенденция с прекрасни примери.
  • Възникналата информираност и социално съзнание за екологичните проблеми, които заплашват нашата планета, влияят природосъобразно и екологично на индустрията за мебели и декоративни елементи.
  • Много хора също започват да търсят и избират местно произведени артикули и ръчно изработени за дома елементи, което дава съвсем нов прочит на израза „създаване на дом“.

Вижте още: Няколко идеи за природосъобразен начин на живот


Засилено присъствие на работни зони/офис в дома

Съвременният градски живот с увеличаващата се динамика изисква повече от ограниченото пространство в дома.

  • Дигитализацията на работните места и гъвкавите работни графици позволяват на все повече хора да работят от дома, което поставя пред дизайнерите предизвикателството да проектират жилища със специални интегрирани работни зони. Става дума за устойчива и предизвикателна тенденция, която изисква креативни дизайнерски решения.
  • Градските домове стават хибриди - освен традиционните пространства за почивка, развлечения и ежедневни дейности е необходимо ново пространство за работа и творчески вдъхновения.


Хит е интегрираното жилищно пространство

Друга съществена промяна, която се очаква през сезон 2020/2021 в съвременния дизайн на дома, се свързва с интегрираното жилищно пространство: кухня със зона за комуникация и социализация, което ще позволи на хората да приготвят храна, извършвайки друг вид дейности.

  • Отворен план на кухнята, зоните за хранене и тези за бита са новото „задължително” за динамиката в съвременния живот.
  • Общуването по време на процеса на готвене е нова тенденция, която намира своите креативни и стилни решения.
  • Подобно разпределение на жизненото пространство е доста полезно и за младите семейства с малки деца, което им позволява да следят децата, докато приготвят храна. Харесва ли ви?


Изненадите предстоят...

Ето няколко важни съвета:

  • Спалните са перфектно пространство за въвеждане на лукс и блясък - кадифе, искрящи метални детайли, мрамор и други луксозни материали  - те са горещ хит в дизайна на спалните. Тежкият текстил, драпериите, кадифените текстури и леглата с балдахин имат своя ренесанс при организирането на спалните на бъдещето.
  • Промяната в семейната динамика и начин на живот на съвременните собственици на жилища центрира кухнята като сърцето на дома. Повтаряме: съвременните хора обичат да комбинират приготвянето и консумацията на храна със социални и семейни занимания.

При положение, че харесвате продълговатите форми, ярките цветове и диско светлините от 70-те и 80-те на миналия век, сега е време да ги въведете в интериора на своята дневна или спалня. Мебелните трансформиращи се елементи все още са добре дошли в тези стаи, за да бъдат те просторни и удобни. 

Ако и вие сте се заредили с вдъхновение след представените тенденции в интериорния дизайн през тази година - потърсете специалистите, регистрирани при нас. Направете заявка за проект. Услугата е безплатна и предоставя възможност да разгледате профилите на изпълнителите и оценките, оставени от техните клиенти, за да вземете сами най-доброто решение.


Тагове:

Тенденции

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
BI-EM stroi
Сухо строителство, Божурище
33 извършени проекта
stroimaxbg VIP
Покривни услуги, София
66 извършени проекта
ЕТ "Венетон"
Електроуслуги, София
134 извършени проекта
"Уест Билд" ЕООД
Цялостен ремонт, София
23 извършени проекта
ТИВИЕС-интериорни решения ООД
Мебели и обзавеждане, София
52 извършени проекта