Живи растения у дома – защо и как?

Публикувано на 08/02/2023 от Ирена Петрова | Последна редакция на 08/02/2023 | Видяно 720 пъти

Растенията могат да вдъхнат живот и цвят на всеки дом и да го направят уютен, но и по-здравословен. Някои сортове подобряват качеството на въздуха и освобождават фин, естествен аромат, който побеждава всеки изкуствен освежител за въздух. Всичко това ни кара да се чувстваме по-комфортно, независимо колко напрегнат ден сме имали. Ето пет начина, чрез които стайните растения подобряват здравето ви, заедно със селекция от растения за всяка стая в дома ви.


Пречистват въздуха

Нивата на замърсяване обикновено са по-високи на закрито, отколкото на открито поради комбинацията от замърсители, като например летливи органични съединения, които се отделят от мебели, бои и дори перилни препарати. Отварянето на прозорци и осигуряването на естествена вентилация може да помогне за подобряване на качеството на въздуха в помещенията, но това не винаги е възможно или привлекателно, особено през зимата. А ако живеете в райони със засилен трафик или в близост до заводи, ситуацията още повече се усложнява.

Проучване на НАСА установи, че домашните растения могат да помогнат за премахването на химикали като бензен и формалдехид от въздуха и да намалят „синдрома на болната сграда“. Доказателствата за ползата от използването на стайни растения като пречистватели на въздуха ще усетите още първия ден. Някои растения са особено добри в премахването на специфични замърсители, например английският бръшлян е доказал, че намалява плесента във въздуха с до 78%.


Облекчават стреса и безпокойството

Доказано е, че престоят сред природата намалява нивата на стрес и подмладява тялото и ума ви. Може да не е същото като да се разхождате в гората, но внасянето на растения в дома може да ви помогне да се отпуснете в края на дългия ден. Силата на растенията да пречистват въздуха също помага за подобряване на цялостното ви здраве, което ви позволява да се справяте по-добре със стреса. Ако се борите с безпокойство, доказано е, че ароматът на лавандула намалява сърдечната честота и кръвното налягане, а също и подобрява съня. Обикновено се среща под формата на етерични масла и спрейове за помещения, но растението в саксия е също толкова добро.

Тъмните студени зимни месеци могат да бъдат изтощително време, особено ако страдате от сезонно афективно разстройство. Цветята и зеленината ни помогнат да се ободрим и ни поддържат позитивни. Зимният жасмин е стайно растение с приятен аромат и бели цветя, които излизат през зимните месеци. Пъстрите оранжеви цветове на растението Златна рибка ще освежат мрачните зимни дни и ще ви напомнят, че пролетта е точно зад ъгъла.


Изберете правилното растение за всяка стая

Дневни: мирни лилии и филодендрони. Мирната лилия е растение с ниска поддръжка с атрактивно бяло цвете, което абсорбира замърсителите на въздуха на закрито. Тя може да расте до три фута с големи листа. Филодендроните са друг пречиствател на въздуха и както с лозовите, така и с изправените сортове има много възможности да ги включите във вашия декор.

Спални: орхидеи и змийски растения. Повечето растения отделят кислород през деня, когато фотосинтезират, но когато слънцето залезе, те започват да отделят въглероден диоксид. Орхидеите и змийските растения правят обратното и отделят кислород през нощта, което ги прави идеални за спални помещения.

Бани: въздушни растения и папрати. Баните се нуждаят от растения, които обичат влагата и топлината и могат да се справят с условия на слаба светлина. Въздушните растения не се нуждаят от почва и могат да получат по-голямата част от водата, от която се нуждаят, от въздуха във влажна среда. Бостънските папрати са класическо растение за баня и виреят във филтрирана светлина и влажен въздух.

Коридори: джудже кафир липа. Кажете сбогом на химическите освежители за въздух и бъдете посрещнати от прекрасна свежа миризма всеки път, когато влезете в дома си. Можете също така да използвате листата на дървото kaffir lime като съставка в азиатски ястия.

Кухни: алое вера. Тя има предимството на лечебно растение, което лесно се отглежда. Втрийте пълната с гел вътрешност на листата върху ожулвания и изгаряния за мигновен охлаждащ ефект.

Офиси: гербери. Те ще добавят цвят към вашия офис, като помогнат за премахването на токсините от въздуха, особено тези, свързани с мастилото.

Ако имате нужда от съвет и помощ при озеленяването, не се колебайте да се свържете с някой от специалистите на МайсторПлюс.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
Арсо Строй ЕООД
Покривни услуги, София
6 извършени проекта
Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
106 извършени проекта
Цанко Владимиров
Цялостен ремонт, София
20 извършени проекта
Георги Димитров
Цялостен ремонт, София
12 извършени проекта
ЕлПерфект
Електроуслуги, София
13 извършени проекта