Красиви и функционални домашни библиотеки

Публикувано на 10/07/2020 от Станислава Йорданова | Последна редакция на 10/07/2020 | Видяно 3 910 пъти

Добре организираната домашна библиотека винаги е на мода. Когато става дума за рафтовете вкъщи, идеите са безкрайни, а компромисите са забранени. Направете библиотеката фокусна точка в дома, независимо дали е разположена в спалнята, дневната или дори кухнята. Креативните възможности дават все по-нестандартни предложения за организиране на любимото пространство, чрез комбинации от вертикални и хоризонтални подредби на книги, групиране на романите по цвят или големина.

Днес ви представяме няколко интересни идеи, с които да интегрирате домашната библиотека в дома, но ви съветваме да не се ограничавате до тях. Развихрете въображението и се възползвайте от различните възможности. За реализирането дори и на най-невероятния проект, се доверете на опитните професионалисти, регистрирани в MaistorPlus.


Несъразмерните форми обособяват помещението

Добавянето на нещо ново и интересно в жилището несъмнено ще промени целия облик.

  • При декорирането на домашната библиотека е хубаво да внимавате с прекалено правилните форми. Те само ще придадат една традиционност и обикновеност.
  • За да избегнете това усещане, обърнете внимание на баланса, който да съчетае ексцентричност и семплост.
  • Уверете се, че подреждането на всеки рафт отговаря на височината му. Това е важно, тъй като високите пространства се нуждаят от високи елементи – книги или списания, иначе пространството изглежда празно.
  • Не забравяйте да обърнете внимание на цвета! Препоръчително е да не избирате ярки и различни цветове, защото това ще наруши хармонията. И без това всички подредени книги са цветни, то балансирайте разнообразието им с неутралност.

Вижте още: Библиотека в жилището – практични идеи за нейното организиране


Любимите заглавия влизат в спалнята

Традиционните книги си остават най-любимия начин за бягство от натовареното ежедневие. Именно заради това, често обособяването на подходящо място за тях се превръща в дълъг процес. Искаме всичко е да идеално и да бъде на мястото си. Поради тази причина вмъкваме домашната библиотека и в най-интимното пространство в дома, а именно спалнята.

  • Отделянето на цяла стена е чудесна идея, която трябва да бъде добре планирана. Тя трябва да пасва на интериора и междувременно да има собствено излъчване.
  • Семплостта на познатите библиотеки може да бъде избегната чрез разполагане на отделни декорации между любимите заглавия. Тяхната нестандартна форма добавят дълбочина и артистичност.
  • Интересно и неочаквано е добавянето на нещо забавно в цялата картина. Предмет, чието място по никакъв начин не пасва. Това ще донесе забавна нотка и очарование.


Изберете конкратна тема

Когато обзавеждате жилището, първото, което правите е изборът на определена тема, цвят, форма. Използвайте същия план и при вдъхването на живот и на библиотеката.

  • Определете конкретна тема, като разположите характерни за нея елементи из цялото пространство. Може да използвате цветовете или формите на книгите, които пасват най-подходящо отпред.
  • Ако пространството, с което разполагате е недостатъчно за реализиране на идеите, то това не пречи да поставите библиотеката на стената. Това ще създаде многопластовост, ще освободи място и ще предостави възможност за украса с  различни елементи.

Вижте още: 10 разкошни библиотеки от цял свят, които ще стоплят читателското ви сърце 


Индивидуалност чрез форми и материали

Внасянето на доза индивидуалност в жилището е желание на всеки обитател на модерен дом. Традиционното и познатото е изместено от мебелите по поръчка, които изразяват креативност и иноваторство. Въпреки модерния телевизор, любимият кът за четене е фокусна точно за много жилища.

  • Освен разположението, материалът, от който е направена домашната библиотека е не по-малко важен. Няма да сгрешите, ако се спрете на дървото. То е лесно за обработка, има множество възможности и внася уют.
  • Ако заложите на каменна или тухлена библиотека, трябва много да внимавате със разположението и формата. Тук визия е по-ограничена, но не и по-малко красива. Аристократичността ще бъде на лице, а усещането за величие е гарантирано.

Все още се чудите къде и как да поставите библиотеката? Не се отчайвайте - винаги може да потърсите за съвет специалистите, регистрирани при нас. Още сега имате възможността да пуснете напълно безплатна заявка за проект. В отговор ще получите няколко оферти, които може да сравните, да видите мнения на предишни клиенти и да направите правилен избор.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Андрей VIP
ВиК Услуги, София
35 извършени проекта
Стефан Василев
Електроуслуги, София
55 извършени проекта
Ценко и Сие ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
83 извършени проекта
Тош ремонТ
ВиК Услуги, София
43 извършени проекта
Иво - вътр.ремонти
Сухо строителство, София
55 извършени проекта
Атанасов
Архитектура и дизайн, София
42 извършени проекта