Как да направим ефектен тиквен фенер за Хелоуин

Публикувано на 29/10/2015 от Габриела Санчес | Последна редакция на 29/08/2016 | Видяно 5 482 пъти

Макар и да не е традиционен български празник, в последните години все повече хора у нас, особено такива с малки деца, го отбелязват и си създават добро настроение във вечерта на 31 октомври. А тиквеният фенер е емблематичен за този ден. Оказва се, че измайсторяването му не е никак трудно, вижте как можете да се справите сами в няколко лесни стъпки.


1. Да намерим идеалната тиква!

Купете тиква от пазара или близкия до вас супермаркет. Изберете я внимателно, като я огледайте хубаво и се уверите, че има правилна кръгла форма и по повърхността й липсват видими наранявания, вдлъбнатини, тъмни участъци.

Вижте още: Измайсторете сами чаровни и креативи възглавници


2. Очертайте мястото на капака

С тъмен и добре видим фулмастер или молив нарисувайте около дръжката на тиквата линията, по която ще отрежете бъдещия капак на фенера. Капакът трябва да е достатъчно голям, за да може ръката ви да влиза без усилия до дъното на тиквата.


3. Отрежете капака

Режете с остър нож по очертаната линия, като внимавате капакът да не падне във вътрешността. За целта режете под ъгъл, както е показано на снимката.


4. Издълбайте вътрешността

С помощта на подходящ кухненски прибор или най-обикновена лъжица издълбайте вътрешността на тиквата. Дълбайте, докато дебелината на стените остане около 2 - 2,5 см. Накрая оберете добре остатъците с ръка.


5. Подсушете

Подсушете вътрешността с кухненска хартия и оставете тиквата да изсъхне добре, за предпочитане една нощ.


6. Ред е на очите и устата

Изберете как да изглежда вашата тиква. В интернет можете да откриете готови очи и уста, които да принтирате и да изрежете с ножица, за да наложите върху тиквата и да ги очертаете. Естествено, можете и сами да създадете облика на своя фенер, но се уверете, че ще успеете да го изпълните. Най-коварни са дребните извивки, тъй като се режат по-трудно.


7. Изрежете

Изрязването на очите и устата е може би най-трудната част. Започнете, като направите малки дупчици по нарисуваните очертания. Използвайте голяма игла, шило или друг подобен инструмент. Дупчиците трябва да са близо една до друга, това ще улесни значително изрязването.

Вземете остър нож и внимателно изрязвайте по начертаните линии, без да натискате прекомерно. Когато минете с ножа по някое от очертанията от всичките му страни, от вътрешната страна на тиквата избутайте изрязаната форма, така че тя да падне отвън.

Още веднъж минете с ножа по получената форма, за да загладите с острието евентуалните неравности по ръбовете.

Вижте още: Направи си сам разкошен плетен кош от дънки


8. Вашият тиквен фенер е готов!

Ето че успяхте да се справите с хелоуинската задача. Време е да поставите свещ в страховития фенер и да я запалите. Ефектът е поразителен.

В случай че имате допълнителни идеи за декорация у дома и не сте сигурни, че този път ще се справите сами, обърнете се към регистрираните в нашия сайт специалисти. Опишете какво искате да промените вкъщи и ще получите оферти с конкурентни цени. В MaistorPlus имате възможност и да се запознаете отблизо с дейността на въпросните изпълнители, както и да прочетете мнения от техните клиенти.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Румен Петров
Електроуслуги, София
12 извършени проекта
stroimaxbg VIP
Покривни услуги, София
66 извършени проекта
Веселин Димитров
Цялостен ремонт, София
32 извършени проекта
Трайчо Трайков
Покривни услуги, София
29 извършени проекта
Иво Карагеоргиев
Електроуслуги, София
9 извършени проекта