Как да получим автентична ретро атмосфера у дома?

Публикувано на 25/11/2017 от Кристина Кацарска | Последна редакция на 02/03/2018 | Видяно 1 326 пъти

Ако се чудите как да разнообразите дома си бюджетно, оригинално и стилно, то тук ще откриете своето решение. Ще ви дадем конкретни насоки, с помощта на които да постигнете автентична ретро атмосфера вкъщи. Имате ли стар диван, забравен на тавана? Или лампион от баба, който събира прах в мазето? Открийте всичко старо, но здраво, с което разполагате, и го комбинирайте с настоящите си мебели. Ако се наложи, включете и малко боя и тапети, и жилището ви ще придобие съвсем ново излъчване. Тенденциите от миналото, както вероятно сте чували, често се връщат на мода. Дори плакатите, които сте събирали в детството си, сега могат да ви бъдат от полза. А ако смятате, че се нуждаете и от лични съвети от професионален интериорен дизайнер, то можете да намерите такъв в нашия сайт. 


Ретро мебели и цветове

Мебелите в ретро стил провокират едно странно усещане. Всеки техен елемент сякаш се бори да се превърне в центъра на вниманието. Меката мебел е широка и дълга, с многоцветни декоративни възглавници, за да се подсили още повече разнообразието от привличащи погледа тонове. Блестящите хромирани столове тип щъркел, които са с ярки червени седалки, превръщат кухнята ви в подобие на бар. Но гостите могат да се настанят удобно и в огромните фотьойли. Един от най-лесните начини да придадете на помещението си ретро излъчване е именно чрез избора на ретро нюанси:

  • Авокадово зелено. То е сред най-популярните в това отношение.
  • Ярко жълто, комбинация от кафяво, черно, бяло и червено. Това е следващият по популярност избор. 
  • Лилаво или ярко розово (към цикламено). Можете да ги използвате като допълнителни шарки. И двата цвята са отличен принос към ретро стаята ви.
  • Смесете по малко от всички. Ярко оранжево, зелено, индигово синьо и жълто - това е перфектен микс, дори да е приложен само върху дивана ви.
  • Каре и вафлени шарки. Също са част от епохата. 

Просто развихрете въображението и доброто си настроение и използвайте всички цветове на дъгата. Няма начин да сбъркате.


Текстури и акценти в ретро стил

В ретро интериора текстурата е много важна. Това е областта, в която декоративните елементи надминават всички очаквания и върхове. Същото важи и правилно подбраните и позиционирани акценти. Ето на какво да заложите:

  • Шарени килими, меки винили, кадифе на вафлички. Когато през ума ви минат мисли за този стил, най-напред ще се сетите за тях. 
  • Комбинирайте изчистени мебели с по-смели шарки. Не забравяйте, че идеята е да смесите семплото с екстравагантното.
  • Цветни принтове по стените, мъниста по вратите, лава лампи, стейк маси. Позволете си всичко, за което се сетите. Или, по-точно, което имате на тавана.
  • Скулптури и картини. Използването на характерни за епохата произведения на изкуството също е удачно. Те се опират по-скоро на абстрактното, отколкото на тривиалното като пейзажи и натюрморт.

Една от най-страхотните и весели страни на декорирането по този начин е, че няма никакви ограничения. Затова действайте смело, като имате едно наум да получите естетически издържан финал. 

Вижте още: Функционално обзавеждане и артистичен дизайн в 45 кв.м.


Ретро лампи и подове

Ретро усещане в дома си можете да постигнете и чрез решенията за пода, както и с помощта на осветлението. 

Имате три варианта за подовите настилки:

  • Естествена дървесина;
  • Меки килими с дълги влакна;
  • Семпла комбинация от изчистени плочки и шарки.

Спрете се на тях,  ако наистина желаете да се придържате стриктно към този начин на обзавеждане на дома си.

При осветителните тела е подходящо да заложите на:

  • Лампиони на стойки, заоблени, квадратни или с пискюли;
  • Многоцветни полилеи;
  • Лава лампи.

Колкото повече светлина вкарате в стаята, толкова повече ще я доближите до автентичното ретро внушение. Съчетайте я така, че да подчертае цветните акценти в съответните помещения. 


Как да комбинирате ретро елементите, без да прекалите?

В ретро стила се комбинират различни форми, текстури и цветове, за да се създаде нещо толкова уникално, колкото цялата едноименна епоха. И все пак всичко трябва да си има граници.

  • Употребявайте с мярка характерните крещящи цветове и ги комбинирайте правилно. Идеята е стаите да ви приветстват, да излъчват позитивизъм, а не да ви задушават с многото си елементи и шарения. 
  • Всичко старо, което вече сте отписали, се оказва полезно и функционално. Мебелите от онова време са здрави, издържливи и дори днес можете спокойно да ги използвате. 
  • Подхождайте с внимание към всеки отделен детайл - от огнените оранжеви стени до тюркоазеното бюро.
  • Отървете се от всичките си задръжки за съчетаване на цветове и форми, но все пак обмисляйте всяко решение. Действате целенасочено, а не хаотично. 

Ако наистина желаете да промените нещо в жилището си, да внесете ретро атмосфера, то се пригответе да извървите целия път. А за да бъде лек и успешен последния, така че да се радвате на приятен интериорен резултат, доверете се на професионалистите, регистрирани в MaistorPlus. Заявете своя проект, напълно безплатно и без обвързване, и в кратки срокове ще имате в отговор оферти, които да сравните. Разгледайте бизнес страниците на кандидатствалите изпълнители, вижте оценките, оставени за досегашната им работа. Сами решавате дали и кого да наемете, а след приключване на зададеното от вас, можете да споделите отзива си в сайта. 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
"ТОДИС" ЕООД - СТОЯН НАНОВ
Покривни услуги, София
70 извършени проекта
Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
Румен Петров
Електроуслуги, София
12 извършени проекта
Веселин Димитров
Цялостен ремонт, София
32 извършени проекта
Иво Карагеоргиев
Електроуслуги, София
11 извършени проекта