Съвети от дизайнери: Как да обзаведем апартамент в азиатски стил

Публикувано на 27/10/2017 от Павлина Георгиева | Последна редакция на 27/10/2017 | Видяно 4 190 пъти

Всеки интериорен стил може да бъде сравнително лесно разпознат по характерни за него външни белези, като цветове, материи, специфични декорации. Те обаче съвсем не са достатъчно и единствено условие, за да бъде един дом стилово определен. Същината се крие в духа и посланието, които стоят отвъд видимата обвивка и това важи с пълна сила, когато желанието ни е да обзаведем апартамент в азиатски стил. Последният реално е съчетание от японски, китайски и индийски стилове, с немалко присъствие и на ориенталско влияние. Всички те се отличават със собствена индивидуалност, а това, което ги обединява, е хармонията и магнетизма, които заедно постигат. Близост с природата, баланс на различни нива, включително енергийно, са сред отличителните белези на интериора от азиатския континент. Какво още е необходимо, за да го постигнете в жилището си, ще разберете от насоките в тази статия, а за реализирането им разчитайте на опитни специалисти близо до вас.


Какъв е подходящият фон за азиатски интериорен стил?

Когато започвате да обзавеждате апартамент в азиатски стил, едно от първите неща, които трябва да вземете предвид, е фонът, на който ще се развива цялостната интериорна картина. Дизайнери съветват той да бъде с цветове, максимално приближени до природата. Заложете на пастелни, приглушени нюанси. Добре е те да бъдат колкото може по-неутрални, което не означава задължително бели. Подходящи алтернативи са също меки тонове на бежово, зелено, кафяво или сиво. Изберете ги според предпочитанията си и боядисайте или декорирайте с тях стените и таваните в помещенията. Основният ефект, който фоновата основа следва да постигне, е създаването на успокояваща и балансираща атмосфера.

Вижте още: Как да внесем еклектичния стил в дома си с минимален бюджет


Допустими ли са все пак живи цветове в азиатския интериор?

Съществува теория, според която живите цветове и по-точно такива с по-интензивна яркост, нямат място в азиатския интериорен стил. Истината е, че тя е погрешна. Действително за стените и таваните е препоръчително използването на неутрални цветове в пастелни нюанси. За покривала и шалтета по леглата и меката мебел, както и за декоративните възглавнички и килимите обаче можете спокойно да си позволите по-наситени багри. Добре дошли са розовият нюанс на нежния черешов цвят, различни вариации на пурпурно и червено, преплетени със златисти мотиви. Съчетанието от по-сдържани цветови решения от една страна и по-смели, от друга, извиква балансирана мистичност в интериора.


Баланс на визия и текстури

Баланс е думата, която трябва да бъде в ума ви през цялото време, докато обзавеждате своя апартамент в азиатски стил. Това се отнася не само за цветовете, но и за текстурите и материалите в дома. Безразборното наслагване на каквито ви попаднат в ръцете материи е недопустимо. Придържайте се към естествени платове като коприна, лен и памук за чаршафи, възглавници и покривала. Много подходящи за мебелите и декорациите в апартамент в духа на източните традиции са дървото и металът, познати като два от петте елемента в китайската астрология. Всичко друго, което може да предизвика пряка асоциация с природата също е съвсем уместно тук.


Водата има място в азиатския интериор

Водата е още един от петте елемента в китайската астрология и логично намира своето място в обзавеждането на апартамент в азиатски стил. Шумът от течаща вода въздейства хармонизиращо и позитивно според древното учение Фън Шуй. Елементът вода може да присъства както в декоративни вътрешни или градински басейни, така и като главен герой в алпинеуми, фонтани, превръщащи се в притегателен център в стаята, където са поставени. Наличието на вода, създаваща усещане за безкрайност с постоянния си поток, има не само мисията да внесе красота и свежест в интериора. Основното ѝ предназначение е да подпомогне лекото и безпрепятствено провеждане на енергийните потоци, като непрекъснато ги обновява. Водата в покой се свързва с хармония и спокойствие.


Букет от източни стилове

Когато говорим за азиатски стил, той реално е букет от няколко, характерни за този регион, интериорни традиции. Обединява в себе си японски, китайски, индийски и ориенталски специфики във вътрешното обзавеждане.

  • Японският почерк е минималистичен и изчистен.
  • Традиционният китайски стил е богат, експанзивен, съчетава наситено червени и златисти нюанси, плюш, изгражда се около петте елемента в китайската астрология.
  • Индийският е колоритен, празничен, визуалното му внушение е свързано с пресъздаване радостта от живота.

Ако искате всеки от тези стилове да присъства в дома ви, то за дневната, кухнята, трапезарията е по-подходящ умереният японски, а за спалнята можете да осигурите повече магичност с китайски стил. Индийският може успешно да се внедри в детската.

Вижте още: Нуждаете се от промяна вкъщи? Внесете магията на индустриалния стил!


Скулптурни и хартиени осветителни тела

Всеки интериорен стил разчита и на малки, характерни само за него детайли, които го правят лесно разпознаваем. Пример за това е осветлението, което е представено по специален начин в азиатския интериор. Популярните светещи китайски фенери могат не само да играят ролята на романтично летящи посланици на нашите желания, но и перфектно да се впишат в обзавеждането на всеки апартамент в азиатски стил. Хартията е предпочитан материал за полилеи, нощни лампи, лампиони, които могат да се срещнат и в стандартна кълбовидна форма. Излъчваната от тях светлина се оцветява според търсеното за съответното помещение настроение. Различни скулптурни осветителни тела, изработени от дърво или метал, понякога умело приютяващи и елемента вода, също са обичаен избор за източните жилища.


Органичен и еко-устойчив дизайн

Азиатският интериорен стил обръща внимание на енергийната ефективност и материалите в него са съобразени с това. Често в домовете, заложили на него, могат да се видят мебели, изработени от рециклирани суровини или такива, които се грижат максимално за опазването на природата. Не на случаен принцип се решава и позиционирането на прозорците, което може да бъде такова, че да се използва оптимално светлината. Последната също взема дейно участие в цялостното усещане за хармония и баланс в стаите, като променя по специфичен начин цветовете в тях през различните етапи от денонощието. Жилищата често са построени така, че природните ресурси да се изразходват разумно и ефективно.


Ароматите имат значение за дома ви в азиатски стил

Попаднете ли в апартамент в азиатският стил, ще разберете, че за неповторимата си атмосфера той разчита не само на визия, но и на усещане. Такова се създава с подходящи аромати от сандалово дърво, ароматни свещи, пренасящи ни в света на Ориента. Ако пък вие искате да пренесете най-доброто от източните традиции в обзавеждането и във вашия дом, свържете се бързо и лесно с професионални дизайнери в MaistorPlus. Заявете своя идеен проект още сега, напълно безплатно и без обвързване, и в рамките на денонощие ще получите оферти от специалисти във вашия район. Сами решавате дали да наемете изпълнител, договаряйки условия и запознавайки се с оценки от предходни клиенти. Направете напълно информиран избор, а след щастливия финал на вашия ремонт споделете и своя отзив в платформата.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

СТРОЙ ПЕРФЕКТ БГ VIP
Покривни услуги, София
135 извършени проекта
Петър Петров
Цялостен ремонт, София
17 извършени проекта
СТРОЙ ПЕРФЕКТ БГ VIP
Покривни услуги, София
135 извършени проекта
Алекс Алексиев
ВиК Услуги, Банкя
12 извършени проекта
Иван Петков
Боядисване и декорация, София
42 извършени проекта
Цанко Владимиров
Цялостен ремонт, София
19 извършени проекта