Венецианска мазилка – изберете италиански лукс за вашия дом

Публикувано на 09/11/2019 от Мира Петърчева | Последна редакция на 15/11/2019 | Видяно 2 099 пъти

В голямото разнообразие от избор за дизайн на стените има отредено специално място за венецианската мазилка. Шикозният резултат, уникалността и красотата я прави доста актуална, въпреки че историята й датира от много векове. Реално, в наши дни е трудно да си представим модерния тип жилище без нея.

Венецианската мазилка се отличава по цвят и текстура. Тя се характеризира с екологичност и универсална дългосрочна употреба. Работата по тази мазилка не е толкова лесна, но резултатът си заслужава. С нея е напълно възможно да се получи сполучлива имитация на камък, мрамор, дърво или с една дума, да се имитира специфичен цвят и текстура на естествен материал от природата. Доверете се на специалистите на MaistorPlus, ако искате да имате в дома си такава луксозна мазилка.


Венецианска мазилка – любопитни исторически факти

Венецианската мазилка за декорация на стени има дълга история. Накртко ще ви представим най-интересните факти, които са свързани с нея.

  • Името й, колкото и странно да звучи, не е свързано с мястото на произход, както изглежда на пръв поглед. Реално тази тип декорация датира две хилядолетия преди появата на Венеция.
  • Родното място на венецианската мазилка е град Рим. Мраморът е бил предпочитан материал, но е бил скъп. Само богатите слоеве от обществото са могли да си го позволят.
  • Майсторите решили да използват мраморните парчета, който оставали от обработката, смилайки ги на прах. Добавяйки вар към праха, се получила уникална смес, която определено е с много предимства.
  • Шикозният естетически вид, лекотата на нанасяне и устойчивостта към вода правят този материал много популярен в строителните дейности в древността.
  • За съжаление, с падането на Рим и Римската империя човечеството губи много интересни изобретения. Но през Ренесанса се преоткриват някои неща от древността. И точно във Венеция местният елит от онова време възражда мазилката от древността, която е ползвана в древен Рим.


Какви компоненти включва венецианската мазилка?

Тази декоративна мазилка като цяло е известна със своята универсалност. Може да се използва както на закрито, така и на открито. Тя се отличава с визуална привлекателност, която се дължи на изключителната й способност да предава текстурата на различни повърхности. Може да имитира камък, дърво, гранит, мрамор, древни стенописи и други текстури.  Върхът в тази област е структурираната декоративна мазилка за вътрешна употреба. Снимки на готови композиции от такива смеси показват как лесно се създават старинни или сграфито ефекти. В случая самата структура на мазилката съдържа възможност за създаването им без особено големи усилия. Цената на тези видове готови смеси е сравнително висока обаче.

Всъщност от какво се прави специфичната венецианска мазилка? Надеждността и естественият й вид се дължат на нейния състав, който включва следните основни компонента:

  • прах от различни, главно скъпи камъни (мрамор, кварц, гранит и други);
  • свързващо вещество, първоначално се ползва обикновена вар, а днес се добавят различни вещества, които се произвеждат изкуствено;
  • вода и багрила за определена цветова палитра. В наши дни се прилагат не само натурални, но и други изкуствени оцветители и добавки.

 


Венецианска мазилка: защо да я изберем за дома си?

В допълнение към невероятно красивия си и изящен външен вид, венецианската мазилка има много положителни качества, а именно:

  • Екологичност – може да се направи във всяко помещение и дори в детски стаи;
  • Водоустойчивост - по тази причина банята е един от най-често срещаните случаи за полагането й;
  • Богат избор от цветни решения – става дума за ярки наситени до бледи, но естествени природни тонове;
  • Прозрачни елементи – наличието на кварц и слюда дава възможност за игра със светлината. По тази причина се изисква специална висококачествена предварителна подготовка на повърхността на стените, те трябва да са без недостатъци;
  • Специфичен рисунък, който е невъзможно да се повтори. Това придава на венецианската мазилка луксозен вид, а и така се увеличава красотата й;
  • Дългосрочна експлоатация, тоест тя остава красива и здрава в продължение на десетилетия, като има възможност за елиминиране на механични повреди чрез извършване на частичен ремонт.


Декорация на стени с венецианска мазилка: трябва да се спазват етапите

Ето и технологията на нанасяне на венецианската мазилка. Самият процес на декориране на стените с нея протича в следната последователност:

  1. Подготовка на основата. Тя трябва да бъде без дефекти, идеално гладка.
  2. Приготвя се разтворът на самата мазилка. В единия вариант става дума за предварително закупена суха смес с желаното багрило, която трябва да се разреди с вода, съгласно инструкциите. При втория вариант трябва да се направи сместа самостоятелно, но тази опция изисква време и професионален опит;
  3. Самото полагане на стените на готовия разтвор е сложно, майсторите предпочитат да го нанасят пет пъти. След всеки слой стената се изглажда;
  4. Накрая се прави повърхностна обработка на готовата венецианска мазилка с восък или с други вещества с подобни аналогични свойства.

Вижте още: Впечатляващи цветови комбинации за по-свежа и приветлива дневна


На какво е нужно да обърнете внимание?

На какво е нужно да обърнете внимание, ако решите стените или фасадата на дома ви да бъдат направени по този начин?

  • Този тип декоративна мазилка е подходяща за бетонна или гипсокартонна основа, но не става за метал или дърво.
  • Винаги може да се създаде уникален модел, според начина на нейното нанасяне.
  • Качествената венецианска мазилка не съдържа бучки или сбит прах, защото в бъдеще те развалят ефекта от крайния резултат.

Венецианската мазилка завладява хората със своя лукс и красота, но също така тя е надеждна и практична. Използвайки този материал, вие получавате оригинален интериорен елемент, който ще ви радва дълги години. В случай че имате нужда от професионална помощ, майсторите, регистрирани при нас, са насреща. Те ще ви помогнат със съвети и реализация на вашите идеи. Направете безплатна заявка в сайта MaistorPlus още сега! Ще получите няколко оферти. Сравнете ги помежду им, вижте мнения на предишни клиенти и направете индивидуален избор.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Андрей VIP
ВиК Услуги, София
35 извършени проекта
Кристиян Кавърмов
Цялостен ремонт, София
8 извършени проекта
TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Арсо Строй ЕООД
Покривни услуги, София
6 извършени проекта
Цанко Владимиров
Цялостен ремонт, София
19 извършени проекта
ЕлПерфект
Електроуслуги, София
13 извършени проекта