5 креативни идеи за декорация на дома с... книги

Публикувано на 28/08/2019 от Станислава Матеева | Последна редакция на 04/10/2019 | Видяно 2 293 пъти

Въпреки че живеем в епохата на електронните четци, хартиените книги все още заемат голяма част от живота ни. А също и от пространството у дома. Вероятно много от вас изпитват затруднение със съхранението на непрестанно нарастващата колекция от книги. Очевидното решение, естествено, са рафтовете. Но това решение повдига още повече въпроси: трябва ли те да са вградени или пък не; каква да бъде големината им; те основен акцент в интериора ли ще бъдат или просто допълнение?

Безспорен факт, е че рафтовете са мястото, на което съхраняваме само част от книгите си. В такъв случай съвсем спокойно може да направим това място в красиво и естетически съгласувано с останалата част от стаята? Защо само да съхраняваме книгите си, когато можем да украсим помещението с тях? За да ви помогнем за отговора на тези въпроси, тук представяме някои от най-подходящите начини да използвате книгите си така, че да добавите и стил в стаята си.

А за още интересни и вдъхновяващи идеи и решения за дома ви, се обърнете към специалистите по интериорен дизайн, регистрирани в нашия сайт!


Комбинирайте книгите си по цветове

Подреждането на книги по цвят е един от най-популярните методи за декориране с тях. Страхотен начин да го направите, е като използвате книгите за създаване на красива дъга. По този начин ще добавите доста нови цветове в стаята, създавайки интересно усещане за визуален контраст, както и нотка на игривост.

  • Можете да постигнете този облик с помощта на отделни рафтове.
  • Друг вариант е да опитате да подредите книгите по цвят по протежението на един дълъг рафт, създавайки линейна дъга от нюанси. 

Не може да се отрече, че това е забавно и много изкусно допълнение към всяка стая.

Вижте още: 15 истински съкровища за дома на всеки, влюбен в книгите


Добавете декоративни акценти

За по-персонализиран вид опитайте да добавите в декора покрай книгите снимки, произведения на изкуството, вази и всичко друго, което сте успели да съберете през годините. Това е стратегия, която прекрасно работи в традиционните стилове, които са склонни да съберат в себе си много декоративни и визуални елементи в дадено пространство.

Колкото повече креативност проявявате с разположението на декоративните елементи и книгите, толкова повече красота ще добавите към пространството си. Бъдете готови да експериментирате и не се страхувайте да опитвате различни комбинации. Избягвайте да подравнявате книгите на рафт по обичайния начин. Поставете снимка между редица книги, сложете кристална купа върху купчина книги, редувайте свещ и книга, правете каквото душа иска и ви харесва!


Бъдете креативни по отношение на шкафовете

Масивните рафтове и шкафове са чудесен решение за любителя на книжното изкуство. Чувствайте се свободни да проявите творчество:

  • Поставете вградени рафтове над врати, под стълбищни помещения или на място, където би могло да се побере нещо подобно. Това е чудесен начин да съхранявате книги, без да заемате площ.
  • Вградените рафтове са повече от чудесен вариант. Геометрията и разнообразието им от форми добавя свеж и еднороден вид на пространството. А и както споменахме, можете да поставите вградени рафтове навсякъде, където искате. Трябват само въображение и предприемчивост.
  • Един от сериозните недостатъци на вградените шкафове, е че ще вземат от пространството на помещението ви. Ако не разполагате с голяма стая, не рискувайте да я стеснявате още повече. Ако обаче имате късмет с квадратурата, то действайте в мисията за вградени рафтове. 

Вижте още: Мултифункционални етажерки, които ще преобразят малкото пространство у дома


Използвайте плаващи рафтове

Различните по дължина асиметрични плаващи рафтове, създават геометрично визуално очарование. Те са невероятен избор за пространства с по-модерен стил на обзавеждане, тъй като в тях могат да се поместят форми с по-геометричен и разчупен вид.

  • Може да оставите отворени пространства между отделните рафтове. Така интериорът ви ще бъде по-разчупен.
  • Ако обаче стената ви е широка и позволява повече рафтове, не се страхувайте да заложите на по-дълъг вариант.
  • За да не ви се налага периодично да събирате паднали книги, може да ги разположите хоризонтално - една върху друга. Но също така е добър вариант да използвате стопер, ако ви допада повече вертикалната композиция от книги.
  • Имайте предвид и нещо много важно - не прекалявайте с броя книги, тъй като тежестта им може да бъде пагубна за вашия рафт.

Най-важното е да използвате въображението си: плаващите рафтове изглеждат чудесно над врати, под пространства за стълби… навсякъде, където имате празни стени.

Вижте още: Как да преобразите домашната си библиотека?


И все пак, мислете извън етажерката

Никой не казва, че трябва да се придържате към стелажите и етажерките, когато използвате книги за декорация. Можете да съхранявате своите книги в каквото пожелаете.

  • Плетените кошници са чудесен избор, който ще бъде и много атрактивен. Подредете няколко любими автори и ги сложете на видно място. Най-добре върху масичката ви за списания, върху нисък тв шкаф или пък до любимата ви ваза. 
  • Металните кофи са добър вариант, но за тях трябва да имате по-широкоскроена душа, тъй като не допадат на всеки. Подходящи метални кофи, които да използвате за вашите книги, може да откриете в един огромен хипермаркет, където около 15 септември, Коледа и Великден опашките на касите стигат почти до края на магазина. 
  • Дървена щайга е също удачен избор, който ще пасне чудесно на почти всеки дом. Да, в тях не може да съберете много книги, но пък за сметка на това ще бъде много красива част от декорацията в дома ви.

Опциите са практически безкрайни. Така създавате по-артистична атмосфера в помещението си, която няма как да не бъде забелязана и харесана. 

Намерихте ли вдъхновили за следващото интериорно приключение в дома ви? Запретвайте ръкави, за да добавите нотка свежест и да развихрите въображението си.  В случай, че се съмнявате във вашите способности, доказаните професионалисти, регистрирани при нас ще ви помогнат в изпълнението на вашата мисия. Те ще ви дадат невероятни съвети, отговарящи на индивидуалните ви желания и ще се погрижат за качественото им изпълнение. За да се свържете с тях, безплатна заявка за  проект. До 24 часа ще получите оферти, а от вас ще се иска само да изберете най-добрата за вас.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
106 извършени проекта
Людмил Банишки
Мебели и обзавеждане, Банкя
25 извършени проекта
Андрей VIP
ВиК Услуги, София
35 извършени проекта
Иво - вътр.ремонти
Сухо строителство, София
55 извършени проекта
Perfect Home
ВиК Услуги, София
37 извършени проекта
Energy Solutions
Отопление и климатизация, София
24 извършени проекта