5 ценни насоки за полагането на естествен паркет и дюшеме

Публикувано на 20/10/2016 от Павлина Георгиева | Последна редакция на 21/10/2016 | Видяно 13 957 пъти

Подовите настилки от естествено дърво, като паркет и дюшеме, придават усещане за топлота и уют на всеки дом. Комфортът, който създават, се определя в голяма степен и от начина, по който са положени. Потребителите CaraVani0 и Chefo77 от форум "Направи сам", в чиято 10-годишна история са събрани множество полезни идеи и напътствия за строителните и ремонтни дейности, дискутират именно това. От мненията, които са си разменили по темата, откриваме няколко ценни съвета за полагането на естествен паркет и дюшеме, с които ще ви запознаем в тази статия. А за качественото изпълнение на вашия под, можете да разчитате на професионализма на майсторите в нашия сайт.


Насоки относно замазката

Преди да положите естествената си дървена настилка, подът ви трябва да бъде изравнен. Важно е замазката да бъде качествено изпълнена, за да се избегнат нежелани последствия като измятане, подуване, хлопане на паркета. Ето и някои насоки относно замазката, споделени във форума "Направи сам":

  • Крехкостта на замазката. Винаги е добре да се проверява, за да сме сигурни, че имаме стабилна основа за настилката си. Извършва се чрез надиране на повърхността с остър предмет. При подобна проверка при потребителя CaraVani0 се е оказало, че се получават ронене и фин прах, което не е добър показател.

  • Изравненост на замазката. Доколко изравнена е замазката може да се провери с помощта на мастар, а за още по-голяма точност вариантът е лазерен нивомер.

  • Изцяло нова или заздравяване на старата замазка? Окаже ли се, че замазката ви не е достатъчно качествено направена и има риск в бъдеще да ви създаде проблеми, по-доброто решение е тя да се отстрани напълно и да се положи изцяло нова. Ако все пак, по някаква причина, липса на време, средства, ви се наложи да обработите досегашната, то добре е да знаете, че в случай на положена саморазливна замазка, е желателно да продължите със същата.

Вижте още: На какво да обърна внимание при избора на паркет


Какво е посредник и защо е прероръчително използването му?

Посредникът представлява ОСБ плоскости, които се залепват и заковават за пода, а върху тях следва залепването и заковаването на самия паркет или дюшеме. Няколко причини, заради които е удачно да се спрете на тях при поставяне на дървени настилки:

  • Когато се използват такива плоскости, ОСБ или от шперплат, натрупващото се в дървото напрежение, вместо да се предаде на замазката, се предава на тях.

  • При нормална експлоатация, поради еластичността на посредника, последствията от поемането на натрупващо се напрежение от него са нищожни.

  • Елиминира се факторът "здравина на замазката" при работа с посредник. Причината за това е, че когато се лепят и коват пирон-дюбелите, това се случва върху плочата и тогава замазката реално играе ролята на пълнеж.

Вижте още: 5 начина да заглушите скърцащия под


Какво лепило да изберем?

На пазара се предлагат различни класове лепила, а това на какво ще се спрем зависи от бюджета, с който разполагаме. Изборът на лепило е препоръчително да се съобрази и с това как работи съответният майстор, затова е хубаво да се консултирате с вашия. Няколко думи за различните лепила:

  • Силановите лепила са добро решение при по-влажни основи, тъй като позволяват паркетът да се движи, без замазката под него да се претовари от напрежение. В същото време, ако се полага паркет с ОСБ плоскости под него, използването на подобни лепила се обезсмисля, заради това, че цената им е близо двойно по-висока от тази на полиуретана, който върши отлична работа при този монтаж.

  • Лепилата на водна основа са еднокомпонентни, а това ги прави по-лесни за работа. В сравнение с полиуретана цената им е по-ниска. Пластичността им е ограничена, а съставът им е близък до този на Ц200. Хубаво е да се изчаква по-дълго време при реденето на паркета, преди да се премине към следващите операции.

  • Полиуретановите лепила обикновено са с по-висока пластичност. Заради липсата на разтворители в състава им, до 2-3 дни след лепенето с тях не се усеща миризма.


Най-добрият вариант за полагане на паркет?

Като специалист в монтажа на естествени и ламинирани подови настилки, потребителят Chefo77 от форум "Направи сам" споделя своето виждане за най-добрия вариант за полагане на паркет:

"За мен най-добрият вариант за полагане на паркет е суха, равна и здрава замазка (да не хлопа), грунд за подобряване на адхезията лепило-замазка, ОСБ (ако е на два слоя на кръст - още по-добре), което е лепено и ковано с пирон-дюбели (6х60, 6х80, 6х100 в зависимост колко надълбоко трябва да влязат) 8-10 броя на квадратен метър, отгоре лепен и кован в нута паркет. И това нещо няма мърдане. Правили сме помещения по 100-120 м2 без никакви притеснения и без никакви негативни последствия."

След което предупреждава, че при липса на един от компонентите на горепосочената технология, е възможно да се появят проблеми: "При незалепен посредник има вариант да се просмуче влага под него и да започне да си работи тихо и кротко, докато посредникът кабаряса и в един момент буквално се изтръгва от дюбелите и се подува заедно с паркета. Ако се пропуснат пирон-дюбелите, няма какво да стабилизира посредника към плочата и оттам - тръгне ли напрежение, къса замазката или шпакловката. Ако не се лепи паркетът върху посредника, се държи точно като ламинат - подскача, бие на кухо."

Вижте още: Как да поддържате дървените си настилки


Поверете естествените си дървени настилки на професионалист

Още полезни идеи и знания по темата можете да прочетете в дискусията, вдъхновила настоящата статия. А за да се радвате на максимално качествено изпълнение, поверете естествените си дървени настилки в професионалните ръце на специалистите, към които бързо и лесно можете да изпратите безплатна заявка. Запознайте се с бизнес-профилите им, препоръките към тях, изберете с кого да работите и след осъществяване на зададения проект, можете да оставите своята оценка в сайта.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
ГРАНД МАСТЕРС ЕООД
Сухо строителство, Велико Търново
7 извършени проекта
Румен Насев VIP
Мазилки, София
Сашо Арсов
Боядисване и декорация, София
11 извършени проекта
Орви студио
Мебели и обзавеждане, София
22 извършени проекта
Famegs_svg
Цялостен ремонт, София
7 извършени проекта