Най-добрият вариант за полагане на паркет?

Последна редакция на 04/05/2024 от Павлина Георгиева
Източник | Видяно 1 313 пъти

Като специалист в монтажа на естествени и ламинирани подови настилки, потребителят Chefo77 от форум "Направи сам" споделя своето виждане за най-добрия вариант за полагане на паркет:

"За мен най-добрият вариант за полагане на паркет е суха, равна и здрава замазка (да не хлопа), грунд за подобряване на адхезията лепило-замазка, ОСБ (ако е на два слоя на кръст - още по-добре), което е лепено и ковано с пирон-дюбели (6х60, 6х80, 6х100 в зависимост колко надълбоко трябва да влязат) 8-10 броя на квадратен метър, отгоре лепен и кован в нута паркет. И това нещо няма мърдане. Правили сме помещения по 100-120 м2 без никакви притеснения и без никакви негативни последствия."

След което предупреждава, че при липса на един от компонентите на горепосочената технология, е възможно да се появят проблеми: "При незалепен посредник има вариант да се просмуче влага под него и да започне да си работи тихо и кротко, докато посредникът кабаряса и в един момент буквално се изтръгва от дюбелите и се подува заедно с паркета. Ако се пропуснат пирон-дюбелите, няма какво да стабилизира посредника към плочата и оттам - тръгне ли напрежение, къса замазката или шпакловката. Ако не се лепи паркетът върху посредника, се държи точно като ламинат - подскача, бие на кухо."

Вижте още: Как да поддържате дървените си настилки

Свързано:

5 ценни насоки за полагането на естествен паркет и дюшеме