Какво лепило да изберем?

Последна редакция на 03/05/2024 от Павлина Георгиева
Източник | Видяно 1 142 пъти

На пазара се предлагат различни класове лепила, а това на какво ще се спрем зависи от бюджета, с който разполагаме. Изборът на лепило е препоръчително да се съобрази и с това как работи съответният майстор, затова е хубаво да се консултирате с вашия. Няколко думи за различните лепила:

  • Силановите лепила са добро решение при по-влажни основи, тъй като позволяват паркетът да се движи, без замазката под него да се претовари от напрежение. В същото време, ако се полага паркет с ОСБ плоскости под него, използването на подобни лепила се обезсмисля, заради това, че цената им е близо двойно по-висока от тази на полиуретана, който върши отлична работа при този монтаж.

  • Лепилата на водна основа са еднокомпонентни, а това ги прави по-лесни за работа. В сравнение с полиуретана цената им е по-ниска. Пластичността им е ограничена, а съставът им е близък до този на Ц200. Хубаво е да се изчаква по-дълго време при реденето на паркета, преди да се премине към следващите операции.

  • Полиуретановите лепила обикновено са с по-висока пластичност. Заради липсата на разтворители в състава им, до 2-3 дни след лепенето с тях не се усеща миризма.

Свързано:

5 ценни насоки за полагането на естествен паркет и дюшеме