Насоки относно замазката

Последна редакция на 04/05/2024 от Павлина Георгиева
Източник | Видяно 1 118 пъти

Преди да положите естествената си дървена настилка, подът ви трябва да бъде изравнен. Важно е замазката да бъде качествено изпълнена, за да се избегнат нежелани последствия като измятане, подуване, хлопане на паркета. Ето и някои насоки относно замазката, споделени във форума "Направи сам":

  • Крехкостта на замазката. Винаги е добре да се проверява, за да сме сигурни, че имаме стабилна основа за настилката си. Извършва се чрез надиране на повърхността с остър предмет. При подобна проверка при потребителя CaraVani0 се е оказало, че се получават ронене и фин прах, което не е добър показател.

  • Изравненост на замазката. Доколко изравнена е замазката може да се провери с помощта на мастар, а за още по-голяма точност вариантът е лазерен нивомер.

  • Изцяло нова или заздравяване на старата замазка? Окаже ли се, че замазката ви не е достатъчно качествено направена и има риск в бъдеще да ви създаде проблеми, по-доброто решение е тя да се отстрани напълно и да се положи изцяло нова. Ако все пак, по някаква причина, липса на време, средства, ви се наложи да обработите досегашната, то добре е да знаете, че в случай на положена саморазливна замазка, е желателно да продължите със същата.

Вижте още: На какво да обърна внимание при избора на паркет

Свързано:

5 ценни насоки за полагането на естествен паркет и дюшеме