Есенно почистване - как да подготвим дома си за сезона?

Публикувано на 27/10/2023 от Люси Любомирова | Последна редакция на 27/10/2023 | Видяно 2 927 пъти

Есента е времето, когато природата се подготвя да посрещне хладния и влажен сезон - листата падат, птиците отлитат. Домът ни също трябва да се подготви за зимата и есенното почистване е чудесна възможност да направим това.

През лятото прекарвахме повече време навън с близки и приятели, посрещахме гости, пътувахме и у дома се натрупа прах, а и трябва да приберем летния гардероб и да се освободим от ненужните вещи.


Разчистете коридора

Да започнем от коридора. Там често цари безпорядък, натрупват всякакви малки неща, всеки оставя нещо и на границата между двата сезона настъпва пълен хаос. 

Когато времето е хубаво, проветрявайте помещението и започнете с почистването. Приберете всички летни вещи и извадете на тяхно място есенните. Летните може да приберете в килера или вакуумни торби, а онова, което вече няма да носите може да подарите или отнесете за рециклиране. 

Подредете и обувките за есента и зимата в шкафа за обувки.  Ако няма място за всички, оставете онези, които носите по-малко в кутиите. 

Организирайте съхранението на вещи от ежедневието, които обикновено стоят в коридора. Обикновено това са ключове, шалове, шапки, ръкавици, чадъри, повода за разходка на кучето и разни други такива неща. 

Оптимизирайте мястото, където можете да оставите връхните си дрехи и чантите в коридора, като добавите някои закачалки за палта или рафт с релса, така че да можете да ги окачите там. Малък рафт или тясна конзола в коридора е идеален за дребните неща и за да не се разпиляват навсякъде, поставете подходяща купа, поднос или друг съд, в който да ги държите.


Подредете всичко в хола

В хола също трябва да внесете ред и да създадете подходяща атмосфера за предстоящия хладен и влажен сезон. Съберете всички неща, които няма да са необходими и ги приберете за следващото лято. След това организирайте зоните - от телевизионния шкаф и масичките за кафе до рафтовете и шкафовете.

Подредете купчините книги, подредете прочетените вече списания на рафтовете. Ако използвате книгите за декорация, приберете летните четива и ги заменете с нещо, което ще ви е интересно в този сезон.

За всеки от нас е полезно поне веднъж на шест месеца да променя картината около себе си. Има два начина да направим това - да отидем на екскурзия и да променим интериора около себе си. Най-бързата промяна може да внесем с промяна на текстила и есента е подходящо време, защото температурите спадат, вечерите стават хладни и е добре да се “завием” в мохер и кашмир, да добавим топли завивки, вълнени килими и меки одеяла. Тези тъкани ще създадат топла и уютна атмосфера в нашия хол.


Организирайте съхранението в кухнята

Винаги е приятно, когато в кухнята цари ред и чистота. Когато е подредена тя винаги изглежда сякаш по-голяма и вдъхновението да приготвим нещо вкусно се появява по-лесно. През студените месеци се мотивираме за основно почистване по-трудно, за това направете го сега. Обърнете внимание и почистете генерално всичко, а после ще е далеч по-лесно да се поддържа чистота и реда в помещението.

Разгледате всеки един шкаф и всяка чекмедже и се отървете от нещата, които няма да използвате. Възможно е да са останали продукти с изтекъл срок на годност, посуда, която е вече негодна за използване и така оставете само онова, което ще ви трябва. 

Организирайте умно съхранението - групирайте нещата и ги разпределете функционално по местата в чекмеджетата и шкафовете. Някои може да оставите на плота, в близост до работната зона, за да са ви под ръка, когато творите.

Красотата понякога се крие в празните пространства, във въздушната и лека атмосфера, затова не затрупвайте плота и масата. Оставете там само нещата, които се използват ежедневно, като кафемашината например. Заредете кутията за чай с по-зимни селекции, същото направете и с подправките.


Намерете място за зимния гардероб

Време е да приберете летните дрехи, банските и на тяхно място да сложите меките пуловери, уютните чорапи и ски екипировката. Преди да ги приберете за следващото лято, помислете за всяка дреха и вещ в добро състояние ли е, ще го носите ли през следващия сезон. 

Ако не, решете какво да направите с нея, а останалите дрехи приберете във вакуумни торби и специални кутии, поставете ги в килера, на горните рафтове на гардеробната или в някой шкаф за следващото лято.


Подредете и спалното бельо и зимните завивки

С пристигането на хладното време променяме не само дрехите си и но завивките в спалнята. Ленените чаршафи и ефирното бельо отстъпват място на плътния памук, топлите завивки и вълнените одеяла. Добавете и още няколко възглавници на леглото. Вероятно ще останете в топлите завивки, когато утрото навън е хладно и за да е удобно да почетете от книгата си, ще се нуждаете от тях.

Преди да приберете летните завивки и комплектите спалното бельо, преценете дали някои от тях не са износени вече достатъчно. Ако имате такива и повече няма да ги използвате винаги може да ги дарите в най-близкия приют за животни - там винаги имат нужда от одеяла и завивки.


Почистете банята

Идва ред на банята. И тук е добре да започнем с преглед на всички неща, които съхраняваме тук. Извадете всички буркани и козметика и ги прегледайте. Изхвърлете всичко, което е с изтекъл срок на годност или отворено, но не е било използвано дълго време. Направете същото с кърпите и халатите.

Всичко, което сте преценили да запазите и да съхранявате в банята, разположете по зони. Може да определите отделно място за съхранение на вещите на всеки член от семейството, или може да поставите всичко в отделни кутии, които да приберете след това в шкафовете.

Приберете лятната козметика и поставете на нейно място онази, която ще използвате през есента и зимата. Ако е възможно, не оставяйте грим и четки около мивката, поставете всичко на рафтове или в шкафа. Така банята ще изглежда подредена и уютна.


Завършете почистването с балкона

Приберете всичко, от което не се нуждаете през зимния сезон. Приберете цветята и измийте балкона. Преди това обаче го освободете от всичко, което е оставено там уж временно. Не бива да го превръщаме в килер.
Измийте пода и парапетите на балкона, измийте прозорците, ако е затворен. Почистете масата и столовете. Оставете ги на близо. Може да решите да изпиете кафето си в някоя слънчева сутрин.

И за да завършите подготовката, пригответе меки възглавници за столовете и вълнени одеяла, за да се насладите на чистия въздух и лъчите на слънцето дори през зимните месеци.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
ХЕКАТОН ХОУМС ЕООД
Строителство на сгради, София
10 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Любомир Коцев
Външна изолация, София
6 извършени проекта
Кръстю Георгиев
Каменоделски услуги, София
10 извършени проекта
Делукс Билд ЕООД
Цялостен ремонт, София
7 извършени проекта