Грешки при почистването на дома и как да не ги допускаме

Публикувано на 07/04/2020 от Станислава Матеева | Последна редакция на 07/04/2020 | Видяно 2 181 пъти

Почистването на дома може да не е любимото ви занимание, но то със сигурност е необходимо. Е, необходимо е, само ако искате да не се затрупате под купчини мръсни вещи, да предотвратите хранително отравяне и да пропуснете да бъдете смачкани от дрехите, разхвърляни във всички посоки.

Факт е, че повечето от нас просто искаме да свършим домакинската работа във възможно най-кратки срокове и да бъдем възнаградени с повече от отлични резултати за усилията, които сме положили. За да ви помогнем да организирате и почистите дома си малко по-добре, тук ви показваме петте най-често допускани грешки при почистването, които най-вероятно и вие правите. И все пак, ако почистването наистина не ви се отдава, то по всяко време може да се свържете с доказаните професионалисти в областта, регистрирани при нас. С тяхна помощ жилището ви ще заблести!


Грешка номер 1: Отлагате

Ситуацията е следната: тъкмо сте си направили най-вкусния сандвич… следващото, което знаете е, че той е на земята. Вдигате го, изхвърляте го, но дали веднага изчиствате останалата по пода бъркотия? Вероятно не. А знаете ли, че, не почиствайки остатъците веднага, всъщност се превръщате в стопани на безброй мравки, които с радост се наслаждават на малкото останало от сандвича ви? Вероятно да. Това, което трябва да направите, е да отделите 15 или 20 секунди сега, като се погрижите за проблема, вместо да го отлагате за по-късно.

  • Същият принцип важи за почти всяка домакинска работа. Няколко минути, прекарани в разтребване и почистване на помещенията всеки ден, правят "тежкото" почистване много по-лесно. 

  • Зоните за приготвяне на храна и кухнята трябва винаги да бъдат чисти и дезинфекцирани, мръсното пране веднага да се постави в коша, мивките, огледалата и стъклата в банята да се избърсват след всяка употреба, а натрупващите се в хола непотребни вещи веднага да бъдат поставяни на място или изхвърляни.

Така ежеседмичните задачи по избърсване на прах, пускане на прахосмукачка, почистване на тоалетната, кухнята и всяко друго кътче биха били много по-прости и лесни за постигане. 


Грешка номер 2: Започвате почистването от грешното място

Ясно е, че никой от нас не иска да отделя много време за почистване. И затова, когато правите цялостно почистване, ако започнете да вършите задачите от грешното място в една стая, ще ви се наложи да повторите стъпките.

  • Първото нещо, което трябва да направите, е да вземете нещата, чието място не е в дадената стая и да ги поставите на предвиденото за тях такова. 

  • Когато сте готови за същинското почистване е хубаво да започнете от горната част на стаята и след това продължите надолу. Ако започнете с почистването на пода и след това преминете към обезпрашаването на секциите и премахването на мръсотиите от мебелите, ще трябва да почистите пода отново, след като прахът падне.

  • Когато почиствате душовете и врати или прозорци, започнете от най-горната част на съответната площ. Логиката на действието вече обяснихме.

Вижте още: Как да изчистите целия си дом за час?


Грешка номер 3: Неподходящи почистващи препарати

Използването на почистващ продукт, който не е достатъчно силен, за да свърши работата, за която е предназначен, е още една често допусканите грешки при почистване. Използвайки неподходящ препарат, рискувате да оставите остатъци мръсотия, които отново ще трябва да бъдат почистени. Същото важи и когато перете дрехи. Ако те не са добре изпрани, значи използвате неподходящи продукти за пране. 

  • За добри резултати е добре внимателно да четете етикетите и да следвате указанията, написани там. 

  • Проверката на етикетите може да ви спести както време, така и  пари.

  • Ако пък се опитвате да намалите количеството химикали, използвани във вашия дом, естествените или зелени почистващи препарати могат да бъдат доста ефективни, ако се използват правилно.

Вижте още: 5 домашно приготвени препарата за по-чист дом


Грешка номер 4: Мръсни уреди за почистване

Уредите, които използвате за почистване, ако са мръсни и стари, могат да разпространят бактерии в дома ви и да станат причина за неприятни инфекции. 

  • Ако не се работи правилно с тях и ако не се сменяват редовно, кухненските гъби се превръщат в перфектното кътче за размножаване на колиформни бактерии (салмонела например). 

  • Пералня, която не се почиства редовно, също може да задържа бактерии. При по-продължителен престой там и прането, и въздухът започват да миришат доста неприятно.

  • За да избегнете това, отделете време за измиване на почистващите кърпи и четки, за смяна на вакуумните филтри и за по-обстойно почистване на пералнята. 

  • Инструментите за еднократна употреба като дезинфекционни кърпички са страхотни, но не и ако ги използвате за почистване на цялото жилище. Те с причина се ползват еднократно.

Почистването на дома със сигурност не е най-приятното занимание. В пъти по-забавно е да отидете на разходка в планината, да гледате любим сериал или да се видите с приятели. Но тъй като домът е личното ни кътче, мястото, в което разпускаме и се зареждаме за нови приключения, той трябва да е приветлив и спретнат. Ако той не се почиства редовно и по правилния начин, състоянието му може да се вложи. Затова за да бъде жилището ви чисто и красиво, е хубаво да се грижите за него. И все пак, ако не можете сами да се справите с тази тежка задача, винаги може да се консултирате със специалистите, регистрирани при нас. За да изберете най-подходящия такъв за вашия ремонт, трябва единствено да подадете заявка за проект, която е напълно безплатна. В отговор до 24 часа ще получите няколко оферти, които да сравните, а накрая - да изберете най-подходящата за вас.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

stroimaxbg VIP
Покривни услуги, София
66 извършени проекта
Бригада Комплекс
Покривни услуги, София
28 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
НМТ СТРОЙ
ВиК Услуги, София
6 извършени проекта
Светослав Богданов
Паркет и ламинат, София
12 извършени проекта
Райчо Петров
Боядисване и декорация, София
7 извършени проекта