5 уникални трика, с които ще запазите хавлиите у дома свежи и меки за по-дълго

Публикувано на 16/04/2020 от Виктория Маринова | Последна редакция на 16/04/2020 | Видяно 35 096 пъти

Представата за модерен дом несъмнено включва изчистени до блясък повърхности и удобни мебели, но и красиви и меки текстилни изделия, като кухненски кърпи и хавлии за баня. Как обаче да ги задържим все така приятни на допир, въпреки честото пране и упоритите замърсявания, на които са постоянно изложени? Опитните домакини предлагат няколко изпитани решения за правилна грижа за текстила у дома, с които бързо и лесно ще направите хавлиите и кърпите като нови! Запознайте се с тези практични предложения и споделете с нас своите хитрини за правилно почистване на дома! За качествения ремонт на банята пък се доверете на квалифицираните майстори, регистрирани в MaistorPlus!


Хавлиите и кърпите за баня трябва да се освежават поне веднъж седмично

Източник

Качествената грижа за луксозните кърпи и хавлии у дома изисква да ги подменяте с чисти на всеки 2-3 дни или поне веднъж седмично. Това важи особено за кърпите в кухнята, които често използваме по няколко пъти на ден, а това обуславя и бързото им замърсяване. Специалистите съветват също да сортирате хавлиите и кърпите преди пране. Никога не смесвайте бели и цветни кърпи и не използвайте агресивни избелващи препарати за розовите или пък сините хавлии за баня. В противен случай белите кърпи ще придобият неприятен сивкав оттенък, а красивите нюанси на цветните кърпи ще загубят своята наситеност. Друг хитър съвет е да не слагате хавлиите в пералнята сгънати, а да ги разгърнете добре, така че перилният препарат да успее да отстрани дори най-фините замърсявания между нишките.

Виж още: 6 ефективни домашни хитринки против мравки


Не използвайте прекалено много омекотител, за да останат хавлиите наистина приятни на допир

Източник

Често срещана грешка при прането на хавлии и кърпи е използването на прекалено много омекотител. На пръв поглед този метод ще направи тъканите още по-меки и приятни на допир. В действителност обаче прекомерното количество омекотител води до натрупване на остатъци от препарат между фините нишки и така хавлиите за баня стават твърди и неприятни на допир. В резултат на голямото количество омекотител по повърхността на тъканите се получава и тънък слой остатъчен препарат, който влияе и върху количеството вода, което кърпата абсорбира. Ето защо е важно да зачеркнете мита, че повече омекотител означава и по-меки хавлии и кърпи, както и винаги да съобразявате количеството препарат с указанията на опаковката.


Съобразете настройките на изпиране на хавлиите за баня

Източник

С цел да запазим добрия външен вид на дрехите и текстилните изделия у дома, ние често ги перем на твърде ниска температура. Когато почистваме хавлиите и кърпите обаче е важно да подберем точната температура за пране, така че всички бактерии и замърсявания да бъдат качествено отстранени. За целта специалистите съветват да перете хавлиите и кърпите отделно от дрехите си, като заложите на температура от поне 40 градуса. По-модерните перални машини предлагат и вариант да зададете различна температура за пране и изплакване, като в тези случаи професионалистите съветват да заложите на горещо изпиране и изплакване в студена вода. Топлата вода ще отпусне нишките и ще спомогне за качественото премахване на замърсяванията, докато студената ще ги събере и ще придаде на хавлията по-пухкав вид.

Виж още: 5 тънкости при боядисването, които ще са ви от полза при следващия ремонт


Съхранявайте правилно хавлиите и кърпите за баня

Източник

Най-добрият начин да направите хавлиите меки и приятни на допир е като ги оставите да изсъхнат на въздух отвън. Ако обаче нямате такава възможност и използвате качествена сушилня за целта, опитните домакини съветват за оптимални резултати никога да не я препълвате с пране, както и да сушите дрехите и кърпите поотделно. От гледна точка на съхранението, тук също има няколко полезни правила, които твърде често се изкушаваме да нарушим.

  • Първото е никога да не закачаме хавлиите и кърпите си една върху друга. В случай че не разполагате с достатъчно закачалки в банята, можете просто да използвате стара стълба, която да пригодите в практична етажерка за хавлии.
  • Друг хитър съвет е, ако не сте притиснати от пространството, да подреждате сгънатите хавлии и кърпи една до друга, като книги, вместо една върху друга. По този начин ще предотвратите смачкването на най-долните кърпи, което често е и причина те да не изглеждат достатъчно меки и пухкави.

Виж още: Сътворете сами приказни цветни фенери за дома и градината


Потърсете помощ от кухнята и направете кърпите по-меки от всякога

Източник

Някои от най-верните помощници за запазването на по-добрия вид на хавлиите и кърпите са скрити измежду бурканчетата с подправки на кухненските рафтове. Един от най-лесните и доказано успешни методи за омекотяване на кухненските хавлиени кърпи е добавянето на капачка бял оцет по време на изплакването. Само след няколко изпирания ще се убедите сами, че кърпите вече са в пъти по-приятни на допир.

Друга хитра идея е използването на сода за хляб, като обаче специалистите препоръчват да изберете само един от посочените методи, тъй като в комбинация те няма да постигнат никакъв резултат. А ето и допълнително решение за тези от вас, които използват сушилня за хавлиите и кърпите – поставете в нея чиста топка за тенис, която ще предотврати струпването и сплескването на нишките, като направи хавлиите удивително меки!

Кои са вашите изпитани методи за справяне с упоритите замърсявания по текстилните изделия у дома? Споделете с нас страхотните резултати, а за цялостния ремонт на банята потърсете опитен специалист в MaistorPlus! Сравнете профили, оферти и оценки на най-добрите майстори в областта, като пуснете безплатна заявка в сайта още сега!



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

stroimaxbg VIP
Покривни услуги, София
66 извършени проекта
Костадин Димитров
Покривни услуги, София
21 извършени проекта
Андрей VIP
ВиК Услуги, София
35 извършени проекта
Георги Димитров
Цялостен ремонт, София
12 извършени проекта
Ивайло Петров
Електроуслуги, София
28 извършени проекта
Цанко Владимиров
Цялостен ремонт, София
18 извършени проекта