Каква вана да изберете, за да не съжалявате

Публикувано на 16/06/2019 от Мария Неделчева | Последна редакция на 19/06/2019 | Видяно 7 565 пъти

Да се поглезите във ваната в собствения си дом е достъпен лукс. Разбира се, едно от най-важните условия, за да си го позволите, е да разполагате с достатъчно пространство в банята си. В случай че пред вас стои задачата да изберете най-подходящата вана - ръководството, което сме подготвили в рамките на настоящата публикация, е точно за вас! Най-важните точки са три - определяне на размера, избор на материал и допълнителните функции. Понякога при определянето на всички тези неща е нужен и подходящ майстор, който не само да ви съдейства в избора на удачна санитария, но и да извърши цялостния ремонт на вашата баня. Лесно ще го откриете, като направите безплатна заявка в нашия сайт. 


Размер на ваната

Повечето хора си мечтаят за ъглова вана за двама, джакузи и вградена стерео-система. Но площта на нормалната баня често е между 3 и 6 квадратни метра, в които трябва да вместите и мивка, и шкафове. Затова съчетайте мечтите за вана с реалните възможности.

  • Височина на ваната - оптималната е 65-70 сантиметра. Но ако у дома имате малки деца или възрастни хора, може да се наложи да подберете и по-нисък модел.
  • Дълбочина на ваната - тук оптималният размер се смята за 50-60 сантиметра. Трябва водата да покрива лежащият в нея човек, разбира се.
  • Дължина и ширина - тук вече всичко зависи строго от нуждите на семейството. За хора с ръст между 160 и 180 и нормално телосложение, оптималното е ширина от 70-80 сантиметра и дължина между 150 и 180 сантиметра.

В повечето случаи размерът определя и материала за направата. Например, стандартният размер върви в чугунена изработка, малолитражните вани най-често се правят от стомана, а ъглови и асиметрични вани се изработват само от акрил.


Видове вани

Най-често ваните те биват чугунени, стоманени и акрилни.

  • Чугунените вани са класическият избор. Основното им предимство е дълготрайността. Важно е емайлът да е качествен, тогава може да издържи и десетилетия. Имайте предвид задължително и сериозния минус - чугунените вани са много тежки, затова трябва специално транспортиране. Няма много избор на размери и форми, но запазва топлината на водата.
  • Стоманени вани - те са бюджетен вариант, освен това са и доста по-леки от чугунените. С покритие от емайл, те идват и в доста различни форми и могат да включват добавки - подложки за ръце, глава и красиви извивки. Дебелината на стоманата е минусът на тези вани, тъй като постоянната тежест на водата и човешкото тяло могат с времето да предизвикат деформация, а емайлът се напуква. Оптималната дебелина е 3 милиметра. Средният живота на стоманените вани е 15 години.
  • Акрилните вани са най-модерната опция. Заради спецификите на материала, дебелината трябва да е минимум 6 милиметра. Най-големият плюс е, че тези вани идват в най-разнообразни форми, размери и цветове. Функции като хидромасаж и други възможности също са приложими при този вариант. Лека и издържа средно около 10 години.

Виж още: 4 стъпки за постигане на перфектна баня


Допълнителни функции

Ето и някои допълнителни функции, от които можете да се възползвате: 

  • Хидромасаж - подобрява мускулния тонус и циркулацията на кръвта. На ваните могат да се поставят средно между 6 и 8 дюзи, но в по-луксозните модели има и повече.
  • Въздушен масаж - в този случай дюзите вкарват във ваната не вода, а кислород.
  • Автодезинфекция - така по-лесно се почиства. С няколко капки дезинфектант, ваната сама извършва нужните процеси.
  • Датчик за нивото на водата - контролира докъде е стигнала водата и предпазва от преливане.

Изборът на вана не е толкова сложно решение, стига да знаете размера и особеностите на материалите. Ако търсите надеждност, а не изящен дизайн и много функции - изберете чугунената. Ако сте с ограничен бюджет, или ще я използвате по-рядко - стоманената е добър вариант. Ако мечтаете да се прибирате от работа в собствен мини-СПА оазис - тогава за вас препоръчваме акрилна вана.

Ако смятате, че е време да създадете своя малък рай у дома, не забравяйте да се обърнете към опитни майстори сред регистрираните в нашата платформа. Направете безплатна заявка, за да получите конкурентни оферти от водещи специалисти и да прочетете мнения за работата им от предишни клиенти.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

stroimaxbg VIP
Покривни услуги, София
66 извършени проекта
ГРАНД МАСТЕРС ЕООД
Сухо строителство, Велико Търново
7 извършени проекта
TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Ivan
Боядисване и декорация, София
27 извършени проекта
Сашо Арсов
Боядисване и декорация, София
11 извършени проекта
Термо Лидер ООД
Изолация и Саниране, Варна
5 извършени проекта