Подходящата рамка за вашата картина

Публикувано на 29/01/2020 от Патриция Симеонова | Последна редакция на 29/01/2020 | Видяно 3 185 пъти

Изборът на рамка е изключително важен за едно произведение на изкуството, тъй като правилната рамка може да го направи още по-впечатляващо. Освен естетическите характеристики на рамката има и много други фактори, които трябва да се имат предвид при избора на подходящата, като например какви са факторите, които могат да ѝ повлияят в дългосрочен план. Личният ви вкус има огромна роля при рамкирането на дадена картина, но ето и някои основни съображения, които да имате предвид!

Красивата картина е един финален щрих, който със сигурност ще поставите, след като имате перфектно боядисани стени. За целта оставете на специалистите с богат опит в бояджийските услуги да изпълнят тази задача!


Цвят, материали и стил

В наши дни рамки се предлагат в стотици цветове и изборът е изключително труден. Важно правило, което е добре да взметеме под внимание е, че картината и рамката са едно цяло. Те трябва да си подхождат и да се комбинират чудесно. Ако изборът е неправилен, рамката може да намали ефекта на картината.

  • Изберете рамка, която да не отвлича вниманието от картината, но в същото време не избирайте и такава в цвят близък до нея.
  • Вземете под внимание как една рамка може да представи произведението на изкуството. Например, ако картината е в светли цветове, изберете тъмна тънка рамка, това ще помогне тя да се различи от всичко останало в помещението.
  • Материалът на рамката също е от ключово значение. На пазара се предлага достатъчно разнообразни варианти. Не всички обаче са подходящи за всеки. Най-важно е да съобразите интериора на дома си с рамката. Не правете грешката, ако стилът в дома ви е рустик или модерен, да сложите винтидж рамка. Това ще обърка цялата концепция и ще изглежда не намясто.

Вижте още: Тапетите – актуални или отживелица?


Рамки за рисунки и илюстрации

Изберете рамката според това с какви материали е нарисувана картината. Най-често за рисуването им се използват по-натурални и нетрайни материали като пастел, графит и въглен. Произведенията, попадащи в тази категория имат нужда от малко повече грижи и специални условия за съхранение.

  • Най-добре ще бъде да използвате за тяхното рамкиране паспарту. Това е лист картон или хартия, който обикновено е изрязан в размерите на рисунката и я обгражда.
  • Неговата функция е да не позволява на рисунката да се допира до стъклото. Например, ако графит се допира до стъклото може да се получи конденз, който да навреди на хартията и на цялото произведение. Разстоянието, което ще ви бъде осигурено от паспарту, позволява на картината да „диша“.
  • Това трябва да се прилага при всички картини, нарисувани върху хартия. По този начин ще запазите картината за по-дълго време в красив вид.

Вижте още: 5 правила за красива подредба на картините в жилището


Рамки за картини, рисувани с маслени бои

Рамките, рисувани с бои също имат нужда от специално рамкиране. Тези картини съществуват още преди да може да се изработва стъкло в толкова големи размери, което да успява да ги покрие. Именно поради тази причина и до днес повечето рамки за такива произведения на изкуството нямат стъклено покритие.

  • За да знаете как да рамкирате картината, нарисувана с маслени бои, първо трябва да знаете какви са характеристиките на тези картини.
  • Когато пипате картина, нарисувана с маслени бои може да ви се стори, че е изсъхнала, но това може да не е така.
  • Колкото по-дебел е слоят маслена боя върху платно, толкова по-вероятно е да се напука, тъй като боята все още се счита за нестабилна.
  • Много често за такъв тип картини се използва само рамка, без стъклено покритие. Ако рисунката е върху канава, няма да имате никакви проблеми и ще се радвате на красотата й за дълъг период от време.


Основни фактори при избор на рамка

Да изберете подходящата рамка за вашите произведения на изкуството може да окаже изключително трудно. Но не и когато знаете на какво трябва да обърнете внимание. Основни фактори са да отбележите кои са основните цветове и да изберете рамка, която да ги допълва.

  • Картините с маслени бои позволяват разнообразие при рамки от дърво, но също така трябва да се има предвид големината и тежестта ѝ. Има разногласия затова дали да има стъкло, тъй като може да задържа влага. В най-лошия случай това може да доведе до размазане на платното, тъй като картината не може да „диша“.
  • Илюстрациите, рисунките и фотографиите предполагат по-семпъл дизайн на рамката и използване на паспарту. По този начин изпъкват и погледът се спира върху тях, а не върху самата рамка. 

Поставянето на декоративни елементи от всякакъв вид е последната стъпка в обзавеждането на един дом. В стъпките преди това, обаче имате верен помощник в лицето на регистрираните специалисти в MaistorPlus. Имате нужда от вдъхновение и съвет в обзавеждането и интериорните стилове? Е, намирате се на правилното място! Може да се консултирате с доказаните специалисти, регистрирани при нас. Направете напълно безплатна заявка за проект. В отговор ще получите няколко оферти, които може да сравните и да изберете тази, която най-много ви допада.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Ценко и Сие ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
83 извършени проекта
Арсо Строй ЕООД
Покривни услуги, София
6 извършени проекта
TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Алекс Алексиев
ВиК Услуги, Банкя
12 извършени проекта
Георги Димитров
Цялостен ремонт, София
12 извършени проекта
Кристиян Кавърмов
Цялостен ремонт, София
8 извършени проекта