Цената - факторът, който променя всичко

Последна редакция на 05/05/2024 от Станислава Матеева
Източник | Видяно 576 пъти

Цената определено е един от факторите, който може да окаже най-голямо върху всеки един избор.

  • Цената на една красива и елегантна холна маса в мебелен магазин може да варира в диапазона от 80 лв до 700 лв. Най-ниската цена, естествено, важи за по-ниския клас масички. Средната такава (в рамките на 200-300 лв) се отнася за мебел от среден клас, такава, която е изработена от сравнително качествени материали. Най- високите цени, от 600 лв нагоре, разбира се, са за дизайнерски холни масички, такива, които изпъкват с уникален облик и са изработени от висококачествени материали.
  • Ситуацията е малко по-различна, ако се доверите на специалист в областта на мебелите по поръчка, който да изработи масичката за вас. Ако се спрете на този вариант, от бюджета си ще трябва да заделите не по малко от 300 лв. Таван на цените няма, но ориентировъчен такъв е 600 лв. Естествено, предимство в случая е, че майсторът ще се съобрази с абсолютно всички ваши изисквания, както и със спецификата на стаята, в която масичката ще се постави.
  • Най-изгодният начин на пръв поглед е да изработите масичката си сами. Разходите, които трябва да предвидите не са много, а резултатът ще е кокетна мебел, изработена според вашите лични усещания. Материалите и инструментите, които ще са ви необходими, както и цените им, споделяме тук:

○     За масичката ще ви трябват дървени дъски, които струват не повече от 50 лв. Разбира се, можете да изберете и друг материал. По-бюджетен, но много ефектен вариант са например дървените палети. Те могат да бъдат набавени практически и безплатно..

○     В бюджета си ще трябва да предвидите и разходи за пирони (около 4 лв/ кг), скоби (от 10 стотинки до 2 лева), шперплат (между 20 и 30 лева), лак за дърво (от 2 лв до 6 лв), шкурка (около 8 лв/м) и очила за работа (между 30 и 80 лв.)

○     Разбира се, необходими са и инструменти. Ще са ви нужни бормашина, пистолет за пирони, абрихт (или рендосвач) и, естествено, махален прободен трион (зеге), с който да нарежете без усилие дървените плоскости или палетите. Цените на инструментите варират от 50 до 350 лв. Съвет от нас е да се доверите на махалния прободен трион Parkside. Предложения за инструменти за вашата домашната работилница можете да откриете в броушурите на нашите партньори Lidl.

Средно необходим бюджет за реализиране на проекта:

  1. При "Направи си сам" вариант - 300 лв. с включена в цената среден клас материали и инструменти/уреди, които ще останат за дългогодишно ползване
  2. При покупка на готова масичка - 300 лв., но силно вариращ от предпочитанията и класа на избраната мебел.
  3. При изработка на маса по поръчка - 500 лв., (по-скъпо решение за нисък-към среден клас мебели и значително по-бюджетно при необходимост мебелта да покрива специфични функционалности или стилови/дизайнерски изисквания)

Свързано:

Работилница Lidl Сравнение на цени - колко струва да си направим сами, да си купим готова или да си поръчаме изработка на масичка за хола