Изборът на замазка с добра топлопроводимост ви позволява да монтирате високо енергийно ефективни подове.

Последна редакция на 20/04/2024 от Anna Stankova

Изборът на замазка с добра топлопроводимост ви позволява да монтирате високо енергийно ефективни подове.


И за да постигнете най-добри резултати, Mapei предлага пълна гама от продукти за създаване на стабилни основи: свързващи продукти и замазки, строителни разтвори, самонивелиращи се заглаждащи смеси, грундове, звукоизолационни продукти за борба с шума от стъпки и др.

Ако разгледаме най-новите тенденции в този сектор, типът основа, най-широко използвана през последните няколко години, е топлопроводимата замазка, която се създава чрез инсталиране на различни видове и размери на отоплителни системи, в зависимост от спецификата и изискванията на всеки проект.

Наред с по-дебелите, по-традиционни подови отоплителни системи (с дебелина от 6 до 7 см), които се използват главно в новото строителство, има и ново поколение по-компактни системи (с дебелина около 3 см), които също са подходящи за монтаж в стари сгради в процес на обновяване.

Тези отоплителни системи използват топла вода (обикновено около +35 ° C) или студена вода (в зависимост от годишния сезон), циркулираща по верига, покриваща много голяма излъчваща повърхност. Този вид решение предлага от една страна по-високо ниво на комфорт на живот в отделни помещения, а от друга - са  по-ефективни, в сравнение с традиционните, и в резултат на това спомага за намаляване на разходите на енергия с около 10-15% .

Експлоатационните разходи на тези отоплителни системи могат да бъдат допълнително намалени чрез избор на продукти с добро ниво на топлопроводимост за направата на основа.

За тази цел лабораториите на Mapei са разработили материали, които гарантират механичните изисквания на продуктите, използвани за създаване на замазки, но които в същото време се характеризират с отлично ниво на топлопроводимост, сертифицирано от независими външни органи.

За създаване на традиционни топлопроводими замазки, Mapei препоръчва да се използва специален хидравличено свързващ материал TOPCEM, от който, след смесване със селектирани добавки ( пясък ) и вода, се получава разтвор, който може да се втвърди за около 24 часа и да изсъхне за около 4 дни. Замазка, изготвена с TOPCEM се класифицира CT C30-F6 A1 в съответствие със стандартите на EN 13813 и се характеризира с високото си ниво на топлопроводимост: λ = 2,008 W/mK. Също така, изготвената замазка с TOPCEM за подови отоплителни системи не изисква добавяне на пластификатор и дава възможност за подготовка на основи в съответствие с действащия европейски стандарт EN 1264-4.

Свързано:

Подово отопление с подходящата замазка