Други специализирани параметри за ефективност

Последна редакция на 27/04/2024 от Реклама
Източник | Видяно 605 пъти

За още по-голямо улеснение на потребителите е предвидена допълнителна информация за бойлерите, която може да бъде намерена върху енергийния етикет и продуктовия фиш на уреда. Тя съдържа следните параметри:

  • Годишна консумация на електроенергия (AEC - Annual electricity consumption) в kWh. Целта на този параметър е да предостави информация за годишната консумация на електроенергия, която вашият уред генерира. Когато става дума за бойлери, в този параметър са включени и топлинните загуби на продукта. Данните, посочени на етикета, са измерени в лабораторни условия и са само индикативни. Индивидуалната консумация на всеки потребител зависи от съответните навици на използване на бойлера.
  • Обявен товаров профил – Профил на източване (Declared Load Profile) - параметър, използван за означаване на количеството топла вода, което всеки уред може да предостави. За електрические бойлери се отбелязва с латински букви от XS до XL. 
  • Фиксирана от производителя температура за икономичен и комфортен режим на работа (T out of the box) и максимална температура, на която може да бъде настроен термостата на електрическия бойлер (Tmax). При някои електрически бойлери най-ефективна работа се постига при настройка за работа на по-ниска от максимално възможната температура.
  • Количество топла (смесена) вода при 40 градуса - V40 [L]. Количеството топла вода зависи от нетния обем на водосъдържателя, но също така и от това колко бързо се смесват входящата (студена) вода с наличната в бойлера гореща такава. Функцията PISTON ефект на бойлерите на TESY контролира пропускането на студена вода, което не позволява тя да бъде смесена прекалено бързо с топлата, като по този начин осигурява повече топла вода и комфорт за потребителя.
  • Статични загуби от изолация за 24 часа - S (W) - важи за бойлерите с индиректно загряване (бойлери със серпентина) и показва загубите на енергия през изолацията на уреда за 24 часа.
  • Фактически обем на водосъдържателя [L] - параметър, посочващ точният обем вода, който бойлерът съхранява. Среща се върху енергийните етикети на бойлерите с индиректно загряване.

Свързано:

Как да изберем най-добрия бойлер, когато енергийната ефективност е ключов приоритет в дома?