Ключовата роля на фугите

Последна редакция на 29/03/2024 от Теа Даулова
Източник | Видяно 339 пъти

*Енрико Джероними, техническа асистенция MAPEI SpA

Италианското подразделение на Техническа асистенция Mapei представя кратка техническа бележка, за да обясни как експлоатационните свойства на фугите са повлияли на обекти по целия свят и са имали значителен ефект върху издръжливостта и нивата на ефективност на керамичните подове и стенни облицовки.

Фугите са съществена част на това, което се определя от много стандарти като керамично покритие. Те са важни както от естетическа, така и от техническа гледна точка, като играят ключова роля за постигането на крайния резултат.

Техническите аспекти на фугите се считат за приоритет, тъй като те увеличават трайността на керамичните покрития, като намаляват риска от възникващи проблеми като отделени плочки, напукване и неравности, както и всичко което има пряк ефект върху очакваната продължителност на живот на самото керамично покритие. Добре проектираните и правилно изпълнени фуги могат да помогнат за удължаване на експлоатационния живот на керамичните плочки.

И как се случва това? Фугите в основата си са начин за поддържане на непрекъснатостта на плочките от една страна, и модифициране на модула на еластичност на керамичното покритие от друга, правейки цялата система от плочки и фуги по „деформируема“ и в резултат на това по-издръжлива на напреженията, на които ще бъде подложена.

Площ от керамични плочки без фуги има модул на еластичност, почти същият като единична, голяма керамична плочка. В резултат на това повърхността ще бъде изключително твърда и е по-вероятно плочка да се счупи или отлепи от основата, отколкото в зона с фуги. Най-често причините довеждащи до това, са нестабилност на размерите на основата, причинена главно от хигрометричното свиване (ако не е напълно изсъхнала и втвърдила при монтажа на плочките), разширение или свиване в основата или настилката/облицовка (ако има значителни температурни разлики), деформируемостта на повърхността (поради деформация при огъване), вибрации, слягане и др.

За да обобщим, покритието с по-нисък модул на еластичност ще бъде по-устойчиво при въздействие от тези фактори, и ще се намали риска от счупвания, напуквания и / или отлепване. Следователно от това следва, че фугите са много важни, за да се гарантира целостта и дълготрайността на керамичните плочки.

Свързано:

Ключовата роля на фугите