Как влияе влажността на въздуха в дома ни?

Последна редакция на 29/03/2024 от Теа Даулова
Източник | Видяно 555 пъти

На първо място, перфектната влажност на въздуха в помещенията е силно зависима от температурата навън и до определена степен и от нас самите. В идеалния случай относителната влажността трябва да бъде между 40 и 60%.

Ниската влажност на въздуха може да има неблагоприятно въздействие върху интериора в дома. Дървените повърхности се нуждаят от определено ниво на влага, за да запазят красивия си вид. Когато въздухът е сух, дървените мебели и настилки могат да се напукат.

От друга страна прекомерно високата влажност на въздуха не е по-добра алтернатива, тъй като образува конденз върху прозорци, стени и други повърхности. Например, влагата може да унищожи вашите дървени настилки и тавани.

Освен на на интериора и домакинските уреди, влажност на въздуха, която е извън нормата, влияе и на нашето здраве и продуктивност. Ако относителната влажност е под 40%, качеството на въздуха в помещенията намалява значително и създава условия за развитието на алергии, вируси и бактерии. Сухият въздух води до проблеми като суха кожа, хрема, напукани устни и възпалено гърло, дори и заболявания като астма или бронхит.

Повишените нива на влажност превръщат въздуха в благоприятна среда за развитие на различни микроорганизми като акари, бактерии и мухъл. Ако вече сте се сблъсквали с този проблем, сигурно знаете, че не можете да се отървете от мухъла само като го избършете с мокра гъба, че дори и с химически продукти. Мухълът продължава да се появява отново и отново след почистване

Свързано:

Защо влажността е от съществено значение за качеството на въздуха в помещенията?