Примерът термопомпа въздух-вода

Последна редакция на 02/05/2024 от Реклама
Източник | Видяно 976 пъти

Функционирането на термопомпата се обяснява най-лесно чрез примера на термопомпа въздух-вода. Този тип термопомпа отнема енергията от студен въздух с температура например -10° C, след което посредством захранван с ток процес на компресиране температурата се повишава до 40° C. В термопомпата този процес е възможен благодарение на работния флуид (напр. R-410A ), който при -10° C вече може да се изпарява. Енергията от въздуха се предава към работния флуид чрез топлообменник и след пълното му изпаряване се компресира в специален компресор.

Чрез налягането енергията на парата се освобождава във формата на топлина. Друг топлообменник предава генерираната топлина към отоплителната система. Едновременно, чрез процес на експанзия, работният флуид отново напълно се втечнява и се връща в кръга. Използваните в днешно време работни флуиди са безвредни както за хората, така и за околната среда и могат да се използват без никакви опасения.

Въздухът е най-достъпният източник на топлина. И изграждането на инсталация с термопомпа въздух-вода е много опростено и лесно. В повечето случаи е достатъчно да се инсталира външното тяло на термопомпата отвън, непосредствено до дома.

Допълнително предимство за този вид термопомпи е, че горещият въздух през лятото може да се използва за охлаждане на жилището. Така с една инсталация си осигурявате комфортен климат през цялата година.

Свързано:

Термопомпа: Природата е моето отопление