ООН обяви 2022 за година на стъклото

Последна редакция на 07/05/2024 от Ирена Петрова

 

От 1959 г. Организацията на обединените нации посвещава всяка година на различна област, за да подчертае важността и приноса ѝ за глобалното общество. Всяка година една или повече държави-членки предлагат конкретна област, която трябва да се развива, а често предложения правят и организации като: ЮНЕСКО и УНИЦЕФ.

Новата 2022 г. беше обявена като година на стъклото. Международната комисия по стъклото (ICG), Общността на стъклените асоциации (CGA) и ICOM-Glass ще популяризират стъклото, за да подчертаят неговата роля. Стъклото поддържа много жизненоважни технологии, улеснява устойчивостта и зеления свят и обогатява живота ни, но често остава незабелязано. Многобройни събития ще бъдат организирани в цял свят в чест на стъклото: конгреси и семинари, индустриални панаири, стъкларски училища ще съжителстват с художествени изложби, ще се представят книги, социални медии, научни, технически и списания ще разискват темата за стъклото и неговия принос. Планирането на събития ще разчита силно на местните жители и мрежа от доброволци. Националните организации ще се съсредоточат върху рекламата, споделянето на най-добри практики и осигуряването на подкрепяща среда. Управителен комитет, базиран на представители, които могат да се координират ефективно с националните институции, ще популяризира най-добрите идеи и ще умножи тяхното въздействие.

IYOG2022 (International Year of Glass) предоставя уникална платформа, чрез която да се покаже, че стъклото намира много приложения в ежедневието и също така би могло да играе решаваща роля дори при опазването на климата и намаляването на въглеродния диоксид.

Свързано:

ООН обяви 2022 за година на стъклото