Удължете живота на покрива с подпокривни мембрани Knauf Insulation

Последна редакция на 30/04/2024 от Павлина Георгиева
Източник | Видяно 760 пъти

Подпокривните мембрани (по-точно парни бариери или паронепропускливи фолиа и паропропускливи водонепропускливи мембрани) са задължителна част на днешното модерно строителство.

Преди години практиката за изграждане на покривни конструкции с два вентилиращи слоя налагаше паропропускливостта като единствено изискване към подпокривните мембрани, т.е. защита срещу проникването на дъжд и сняг. Съвременният обаче стил на изграждане на покриви, влагането на топлоизолационни материали и съпътстващи елементи, предполагат използване на високотехнологични материали, гарантиращи дълготрайност на конструкцията.

Паропропускливостта на подпокривните мембрани играе ключова роля при проблеми с дифузията и кондензацията на водната пара. Последната се появява при изпарение на вода в помещението. Когато такава е налице, протича и процесът дифузия на водната пара. Сама по себе си дифузията спомага за комфорта в жилището и не вреди на строителните елементи, освен ако не се образува кондензация, което е възможно при пренасищане на въздуха с водна пара и при охлаждане на наситения въздух - явление, известно още като оросяване.

Свързано:

Снимки и идеи за мансарда Удължете живота на покрива с подпокривни мембрани Knauf Insulation