Прожектор - какво представлява?

Последна редакция на 24/04/2024 от Павлина Георгиева
Източник | Видяно 1 038 пъти

Прожекторът е апарат, с помощта на който на екран се проектират статични или видео изображения, като за целта се използва система от лещи. При по-старите модели прожектори излъчването на картината става чрез светлинен сигнал, идващ от малка прозрачна леща. Съвременните версии използват лазери за директно визуализиране. Характерно за последните е и възможността ръчно да се коригират неизправности като замъглявания и изкривявания на кадрите.

Обичайно прожектор се използва за презентации в конферентни зали, по време на бизнес срещи, при обучения в класни стаи. Съществува разбира се и вариантът да пренесете автентичното усещане за кино зала в дома си, като заложите на домашен прожектор. Той може да прожектира за вас любимия ви филм върху стандартно прожекционно платно или да го вградите в кутия с прозрачен екран и така да се сдобиете с монолитно дисплейно устройство.

Вижте още: Време ли е за нов телевизор в дома ви?

Свързано:

Идеи за хол Телевизия от ново поколение - видео стена или прожектор?

Когато един човек ви каже, че обича киното, това не е задължително да означава, че обича да ходи на кино. Защо да се разхожда или кара чак до някой мол или кино зала, да хаби нерви и време в търсене на парко-място, да се съобразява с неприличния смях и звук от хрупане на пуканки наоколо, като може да си има кино вкъщи. Да, това се отнася и за вас. Първи помощник за тази ел може да ви бъде един компактен домашен прожектор, който съвместно с прожекционен екран ще ви подали незабравимо филмово изживяване. А можете да прожектирате и любимия си мач, концерт, защо не и спомени от ваканцията, където всички заедно толкова се забавлявахте. Да видим сега как са внедрили домашен прожектор в обзаведането си собствениците на тази дневна. Близо до камина, изградена върху фундамент, облицован с оранжеви плочки, откриваме класива правоъгълна холна масичка, изработена от червеникаво дърво, с резбовани клачета. Върху нея е поставена голяма правоъгълна светла плетена тавичка. а зад масичката виждаме голям кожен диван в маслинено зелен цвят. Зелен цвят е избран и за стените, като върху дясната е монтиран голям правоъгълен бял прожекционен екран с две тонколонки отстрани и една под него. Самият черен домашен прожектор откриваме монтиран високо, малко под белия таван.