Печки на газ

Последна редакция на 06/05/2024 от Павлина Георгиева
Източник | Видяно 1 649 пъти

Осигуряването на топлина с печки на газ е също добре познато из домовете на България. Не са единични случаите, в които са предпочитани пред електричеството, а ето какви са силните и слабите им страни спрямо печките на дърва.

  • Плюсове:

Упорито се говори, че в близките години влиза в сила евродиректива, според която трябва да се намалят емисиите от въглерод и азот в атмосферата. Това може да изпрати печките на дърва в миналото и да разреши спора окончателно в полза на печките на газ, като алтернатива на електричеството. Разбира се, съществува вариантът с брекети от биомаса, но там цената е чувствително по-висока. Неприятната миризма, от която немалко потребители се оплакват, всъщност е полезен индикатор, в случай на изтичане на газ, а и ако горивото е качествено, не е толкова натрапчива. Има възможност, чрез извеждане на ръкави до други помещения, да бъдат отоплявани и те.

  • Минуси:

Тъй като изгарят кислорода в стаята, където са поставени, печките на газ създават по-скоро задушаваща, отколкото задушевна атмосфера. Заради силната влага, която предизвикват, се образува конденз по стените и прозорците, често дори и дрехите са потърпевши. Единствено любител на силни усещания би си позволил да спи на включена газова печка. На много места могат да се прочетат мнения, че печките на течно гориво са си откровено опасни, като се цитира и черната новинарска хроника за експлозии по домовете.

Свързано:

Идеи за хол Печки на дърва СРЕЩУ печки на газ - коя е по-добрата алтернатива на отоплението с електричество?