Как се прави двускатен покрив - полезни съвети от специалист

Къщи Съветник за дома Източник

Разбира се, че нямаме претенциите да успеем да ви научим на покривен занаят в рамките на оскъдните редове, които предстоят. Това е умение, което се придобива само с практика. Тук обаче малко ще разкрием завесата с помощта на потребителите, част от винаги готовата да помогне със строителни съвети общност от форум Направи сам. Един от тях има своите колебания дали е на прав път с плановете си за покрива, а именно:

  • "Замислил съм го по следния начин: Било 16/16. Имам надзид върху него ще лежат единия ред столици 16/16. Втория ред столици ще е подпрян на колони 16/16 на разстояние 3 м ще са колоните като последните две ще са на 4.2 м една от друга. Ребра 8/12 през 55-60 см. Отгоре плоскост и битумни керемиди. Въпроса ми е добре ли съм избрал размера на гредите и ребрата”

Отговорът не закъснява и съдържа в себе си конкретни насоки от друг участник във форума:

  • “...в една стара книга за дървени конструкции бяха дадени подпорните разстояния и се въртяха между 2 м за тънките и около 2.8 за 12/12 и до към 3,3 за по дебели 15/15. Ти, ако ще се застраховаш, ги занижаваш това е за едва ли не 0 % провисване...Аз съм премостил 4 м с 12/12 но е гредоред, който напреко има още една греда и на нея 3 попа подпират средна столица - има видимо провисване от около 1,5 -2 см на средата.
  • Столицата ляга на 2 стени(начало и край) една междинна стена на 1/3 от дължината. в тази 1/3(около 3,5 м и 50 извън зида е подпряна по описаната горе схема в гредореда на подпокривното. Снадката на 4 м греда е над стена и продължава 8м ( още 2 по 4м) 50-60 извън зида . т.е за 7,5 м имам 3 подпори в гредореда което е на 2-2,5м както е удобно. През няколко мертека (3-4) е желателно да има А образна сглобка с талпа 6-20 ако е възможно разбира се.”

Намерете изпълнители в следните категории:

Боядисване Ремонт на баня Озеленяване Виж всички