Как се прави двускатен покрив - полезни съвети от специалист

Последна редакция на 26/04/2024 от Павлина Георгиева
Източник | Видяно 6 024 пъти

Разбира се, че нямаме претенциите да успеем да ви научим на покривен занаят в рамките на оскъдните редове, които предстоят. Това е умение, което се придобива само с практика. Тук обаче малко ще разкрием завесата с помощта на потребителите, част от винаги готовата да помогне със строителни съвети общност от форум Направи сам. Един от тях има своите колебания дали е на прав път с плановете си за покрива, а именно:

  • "Замислил съм го по следния начин: Било 16/16. Имам надзид върху него ще лежат единия ред столици 16/16. Втория ред столици ще е подпрян на колони 16/16 на разстояние 3 м ще са колоните като последните две ще са на 4.2 м една от друга. Ребра 8/12 през 55-60 см. Отгоре плоскост и битумни керемиди. Въпроса ми е добре ли съм избрал размера на гредите и ребрата”

Отговорът не закъснява и съдържа в себе си конкретни насоки от друг участник във форума:

  • “...в една стара книга за дървени конструкции бяха дадени подпорните разстояния и се въртяха между 2 м за тънките и около 2.8 за 12/12 и до към 3,3 за по дебели 15/15. Ти, ако ще се застраховаш, ги занижаваш това е за едва ли не 0 % провисване...Аз съм премостил 4 м с 12/12 но е гредоред, който напреко има още една греда и на нея 3 попа подпират средна столица - има видимо провисване от около 1,5 -2 см на средата.
  • Столицата ляга на 2 стени(начало и край) една междинна стена на 1/3 от дължината. в тази 1/3(около 3,5 м и 50 извън зида е подпряна по описаната горе схема в гредореда на подпокривното. Снадката на 4 м греда е над стена и продължава 8м ( още 2 по 4м) 50-60 извън зида . т.е за 7,5 м имам 3 подпори в гредореда което е на 2-2,5м както е удобно. През няколко мертека (3-4) е желателно да има А образна сглобка с талпа 6-20 ако е възможно разбира се.”

Свързано:

Идеи за къщи Двускатен покрив: Какво е полезно да знаем за него?

Представяме а вашето внимание колаж от три снимки, централна роля в които заема двускатният покрив. Най-отгоре забелязваме схема на двускатен покрив, която е дело на един от потребителите от форум Направи сам, който вече повече от 10 години предоставя ценни съвети и идеи за ремонта и строежа на всеки дом. Може да се види колко точно потребителят е обозначил къде трябва да бъдат разположени бетонните пояси, на какво отстояние, къде да бъдат напречната греда и останалите важни елементи от конструкцията. При двете по-малки снимки отдолу вече наблюдаваме завършени къщи с двускатни покриви. Интересно архитектурно изпълнение се заелязва при едноетажната къща, демонстрирана отляво. Реално нейният покрив е многоскатен, образуван от няколко сегмента с по два ската. Погледнати фронтално, два от покривните сегменти представляват по-малък триъгълник, поместен в рамките на по-големия. В дясната част пък се създава впечатлението, че по-високата и голяма част от къщата "поглъща" в себе си по-малката. Впематрение прави каменната облицовка на сграда, избрана за част от фасадата ѝ. При дясната снимка виждаме две долепени една до друга едноетажни къщи, чиито покриви също са с по два ската. Пред къщите има бели плочки, следвани от ниско окосена зелена поляна.