Колелиба - българската ваканционна къщичка на колела

Последна редакция на 28/03/2024 от Мария Илиева
Източник | Видяно 3 106 пъти

Мини ваканционната къща е дело на млада българка - архитект Христина Христова. Създадена е първоначално за собственото ѝ семейство, в стремеж да може в почивните дни да се усамоти далеч от градската динамика. Целта е бягство от града, хотелите, бетона и стоманата. Максимално потапяне сред природата, но с всички удобства, които един дом предлага. Като младо семейство, двойката не може да си позволи закупуване на парцел в къмпинг, но това провокира прекрасната идея да си направят къща на колела, с която ще могат лесно и безпрепятствено да осъществяват своите "бягства" от града. Съвсем естествено идва и името: "Колелиба = колиба на колела". А решението колко да бъде голяма идва от ограниченията за движение по българските пътища. Това предопределя нейната квадратура - само 9 квадратни метра.

Ако мечтаете за нещо подобно, не се колебайте да се свържете с проектанти и изпълнители, които да изпълнят вашата мечта.

Свързано:

Идеи за къщи Колелиба - българската къща, която ходи на почивка с вас

Размерите на къщичката са предопределени от рестрикциите за движение по българските пътища. 9 квадратни метра. В тях трябва да е събрано всичко, необходимо за едно щастливо битие по време на най-съкровените дни в годината - лятната ваканция. Целта на арх. Христова е да избяга от стандартното клаустрофобично и притискащо въздействие на караваните и полагайки много усилия тя успява да "разшири" иначе същото пространство като в една каравана и да му придаде излъчване на дом, простор и съвсем различно усещане. Проектира Колелиба-та със стандартната височина от 2,40 при билото на покрива. Това създава простор вътре и възможност обитателите да се чувстват сякаш са в истински дом. В добавка значителното остъкляване спомагат Колелиба-та да да се усеща повече като дом, на който не му липсва простор. Светлината нахлува в цялото пространство и прозорците с пълна височина позволяват гледката да се превърне в най-важната част от интериора. Така "вън" навлиза "вътре" и се сливаме с природата за максимален релакс. Нито една каравана не може да се похвали с подобен светлинен комфорт. Да съзерцаваш залеза на фона на морската вода, полегнал на леглото си през шикозната стъклена витрина, далеч от дискомфорта на жужащите комари - малко къмпингуващи биха имали тази привилегия. А у нас, в България, вероятно единствено притежателите на Колелиба. Макар и тази тема да е позната по света, у нас намира за пръв път проява в творението на арх. Христина Христова.