Кои фактори са от значение при избора на изолация?

Последна редакция на 30/04/2024 от Станислава Йорданова
Източник | Видяно 1 625 пъти

Припомняме, че изолацията е един от най-добрите начини за намаляване на сметките за отопление през студения сезон. През летните месеци държи прохладно, а освен това осигурява шумоизолация и висока устойчивост. Съществуват различни фактори, с които е добре да се съобразим, когато вземаме решение дали да изберем фибран или стипопор за изолационен материал. Да се запознаем с по-важните от тях: 

  • Повърхността, върху която поставяме изолация. Според специалистите бетонът се изолира с фибран, докато за тухлата е по-подходящ стиропор. Тук те изтъкват, че при старото строителство използването на фибран също няма да е грешно. Обикновено се залага на него заради по-голямата му якост.
  • Големина и разположение на жилището. Ако говорим за едноетажен дом, изолирането, било то с фибран или стиропор, ще бъде сравнително улеснено. Не това очаква обаче притежателите на апартаменти на високите етажи, за които при външна изолация ще се наложи използването на скеле и алпинисти, а това може да затрудни и удължи работата. 
  • Климатът също оказва влияние, макар и да не е водещ критерий. 

Свързано:

Идеи за къщи Майсторите дават отговор на въпроса: фибран или стиропор?

Ремонтните дейности по дома са нещо неизбежно и в повечето случаи наложително. Всеки един предприет навреме спестява ядове, излишни средства и време. Изолацията е един от предпочитаните решения, които домакинствата предприемат, за да осигурят по-голяма топлоизолация и шумоизолация. Освен тези предимства, другото е значително намаляване на сметките за ток през зимния сезон. Тази причина е стимулираща и подтиква за предприемането на вътрешна или външна изолация. Всяка една от тях има своите предимства, но правилният избор трябва да бъде добре обмислен, информиран и съветван със специалист предварително. Самият процес отнема време, но при правилно и качествено изпълнение води до дългосрочна инвестиция. На изображението е представена една голяма къща. Тя е на няколко етажа, които не са ясно обособени, а за тях разбираме от разположените прозорци. Те са малки и симпатични, а отвън се виждат кепенца, които се затварят вечерно време. Големият брой от тях допуска безпроблемно естествената светлина в помещението. Фасадата е жълта и ярка, като това внася свежест и красота. Заблудата за поставените комини се оказват част от визуално интересното жилище. Покривът е с триъгълна форма, което означава постепенно стеснява при отиване на горе. Екстериора е изчистен и стилен, а изборът на нюанс изпъква с очарование.