Вентилация на кухня с абсорбатор

Последна редакция на 26/04/2024 от Павлина Георгиева
Източник | Видяно 1 856 пъти

Изключително популярно решение за вентилация на кухня е монтирането на абсорбатор, известен още като аспиратор. През годините, в които това решение присъства стабилно в българските домове, то продължава да предизвиква срещуположни мнения. Ето накратко какви са силните и слаби страни на този вариант:

Предимства:

  • Разнообразни ценови варианти, заради което аспираторът е достъпен за повечето домакинства;
  • Лесен монтаж при много от моделите, а дори и да имате предизвикателства в това отношение, лесно ще откриете подходящи специалисти, които да ви помогнат.
  • Няколко степени на мощност. В зависимост от интензивността на ароматите, които се отделят при готвене, можете да изберете мощността, с която абсорбаторът да работи.

Недостатъци:

  • Високи нива на шум при модели от по-нисък ценови клас. Производителите на абсорбатори за кухня се стремят да намират все по-ефективни отговори на този проблем. За да се радвате на по-безшумна работа на този уред обаче, е необходимо да направите по-голяма първоначална инвестиция.
  • Връщане на въздух/изпарения в стаята. Риск от това има, когато вентилационната система в дома ви не е изградена адекватно. Тогава можете да изпаднете в ситуацията на pitankata00 от Направи сам, при когото изпаренията се връща обратно в съседната на кухнята стая.  


Вижте още: Как да свържем абсорбатора, за да не пречи на съседите

Свързано:

Кои са ефективните решения за вентилация на кухня?

Почти изцяло е окъпана в бял цвят представената тук елегантна кухня в модерен стил, от която в кадър е влязла само малка част. Достатъчно обаче, за да се ориентираме в цялостното интериорно внушение. На фокус е кухненският остров, който видимо е разположен в средата на помещението. Той е с дървен плот, а пространството под него е максимално оползотворено, като за него са предвидени бели чекмеджета и шкафчета. Лесно можем да се досетим, че вътре се съхраняват различни прибори, чинии, чаши и други необходими за една домакиня в кухнята принадлежности. В средата на кухненския остров е монтиран керамичен котлон, върху който сега виждаме тиган и тенджера. Вляво от тях върху дървена дъска са поставено течни подправки в прозрачни стъклени шишета, както и пресен лук. Още пресен лук забелязваме в оранжева купа, поставена наблизо. Вдясно от керамичния котлон виждаме разтворено списание, карирана кърпа в бяло и зелено и други предмети. Точно над котлона погледът ни привлича голям и вероятно доста мощен кухненски абсорбатор. Стените в кухнята са боядисани в бяло, а при тази отляво виждаме закачалка, на която има кръгла дървена дъска и бяла кърпа. В близкия ляв ъгъл откриваме малка дървена масичка с поставена на нея настолна дървена лампа. В кухнята светлината щедро влиза през два големи прозореца с бели венециански щори.