Какво е характерно за стила ампир?

Последна редакция на 03/05/2024 от Мира Петърчева
Източник | Видяно 1 259 пъти

Когато използвате стил ампир в интериора на някоя стая, резултатът е зашеметяващ. Дори и най-обикновената кухня ще е с излъчване на кралски дворец. Този императорски стил се  свързва с късния класицизъм, който се фокусира върху елементите от древността, строгата пропорционалност и изобилието от декоративни елементи.

  • Особен акцент са декорациите в позлата и бронз. Ясно е, че стилът не приема съвременните никелирани и пластмасови повърхности.
  • Стилът ампир се характеризира с лукс, който се проявява навсякъде. В миналото стените са били декорирани с брокат, гоблени, но днес има много евтини материали, които ги имитират и заменят. Става дума за използване на тапети и различни декоративни бои.
  • За прозорците се използват пердета, които са от скъпи тъкани, излъчващи помпозност. Разбира се, че самите тъкани не само трябва да се различават по текстура, но и да се допълват от различни декоративни  аксесоари.
  • Многостепенните тавани с различни орнаменти са с добре подбрано осветление. Малки LED лампи в комбинация с централно осветителоно тяло изглеждат чудесно в зоната за готвене.

Свързано:

Идеи за кухня Кухня в стил ампир: дворцов лукс с практични решения