Откъде да вземем семена за домати?

Последна редакция на 26/04/2024 от Павлина Георгиева
Източник | Видяно 2 328 пъти

Отговорът на този въпрос зависи от това дали за първа или поредна година ще сеете домати:  

  • Ще отглеждате домати за поредна година. Тогава е най-добре да съберете семе за бъдещия разсад от някой плод от сегашната реколта. Важно е той да бъде здрав, без каквито и да било аномалии по него. Вземете семена от сортове, които вече сте изпробвали и сте преценили, че са ви вкусни. Съхранявайте в непрозрачна кутийка така, че да не се овлажняват семенцата.
  • Ако за първи път ще отглеждате домати. Вземете семена от съседи, приятели, като проверите предварително дали ви допада вкусът на доматите, от които са извадени. Имайте предвид, че някои сортове са хибридни и при тях събирането на семе от домат няма да даде никакъв плод. Например, ако сте си купили домати от магазина и много са ви харесали, не рискувайте да събирате семе от тях - може да са лабораторно създаден сорт. При тях е възможно само еднократно засяване от пакетче, а ако искате повторно от същите, трябва пак да си закупите семе или разсад, а не да събирате от домат, както се прави при естествените сортове.

Свързано:

От специалистите: Как да си осигурим вкусна и богата реколта от домати

Пред нас е колаж от три снимки, като всяка от тях е свързана с любимия плод, често бъркан със зеленчук - доматът. На голямата снимка отляво забелязваме разрязан наполовина добре узрял домат, а около него има няколко цели узрели червени домата. При разрязаните половинки ясно се вижда, че плодът е здрав, различават се и семената. Прехвърляме се на снимката горе вдясно, където отново попадаме на семена от домати, този път отделени от плода си и разстлани върху бежов плат. Оттук нататък съдбата им зависи от това кога да събрани. Може би им предстои да изкарат до следващия сезон, добре съхранявани в подходяща кутийка, буркан, на сухо. А друг вариант е да им е дошло времето да бъдат засадени и от тях да се направи разсад за домати. Стигаме и до снимката долу вдясно, където ни посрещат няколко пакетчета с доматено семе. Подобни могат да се намерят във всеки цветарски магазин или търговски обект, свързан с грижа за градината.