Отстранете загорелите храни от вътрешността на тигана

Последна редакция на 19/04/2024 от Виктория Маринова
Източник | Видяно 981 пъти

Източник

Често изпробването на нова рецепта е съпроводено с упорито търкане на загорели продукти по дъното на най-удобния тиган у дома. Сега обаче има и по-лесен начин да се справите с този тип замърсявания.

  • За целта покрийте дъното на тенджерата или дълбокия тиган с оцет и допълнете с вода. След това оставете на котлона да ври за 20-30 минути до пълно размекване на лепкавите черни остатъци. Изхвърлете водата от съда и премахнете всички замърсявания с помощта на сода за хляб и гъба за миене.
  • Със сода за хляб и тел за съдове можете да премахнете загоряло и от външната страна на съда, така че той да изглежда като нов за броени минути!

Свързано:

Сбогувайте се с най-упоритите замърсявания по съдовете за готвене

Дори на най-опитните готвачи може да се случи да оставят продуктите на котлона малко повече от необходимото и част от тях да загорят по дъното на тигана. Освен че ще наруши вкусовите качества на новата рецепта, която изпробвате, загарянето на зеленчуци и други продукти е съпроводено с упорито търкане до премахване на засъхналите остатъци. Сложете край на това мъчение, като изпробвате доказано успешните методи, споделени от опитните специалисти в сайта. Първата идея включва покриването на дъното на съда с оцет и допълването му с вода. След това поставете тигана на котлона и изчакайте да заври, така че залепналите остатъци от храна да се отделят от стените на съда. После премахнете водата от тигана и използвайте сода за хляб и тел за съдове за отстраняване на всички малки частички, които водата не е успяла да размекне. Имайте предвид обаче, че почистването на емайлирани съдове с груба гъба или тел за съдове ще доведе до надраскване на финото покритие, поради което за този тип тенджери и тави трябва да използвате дървена шпатула или мека кърпа. Друг работещ вариант, подходящ за всеки тип съдове, е накисването им с топла вода и миещ препарат, като обаче тази идея трудно ще премахне упоритите петна.