Не просто овесени ядки, а шоколадов сладкиш!

Последна редакция на 04/05/2024 от Катерина Костадинова
Източник | Видяно 1 351 пъти

Източник

Тази купичка с овесени ядки ще ви накара да очаквате утрото с нетърпение! Те имат вкус на невероятен шоколадов сладкиш, но всъщност са здравословни и лесни за приготвяне. Представяме ви рецептата във вариант за 1 порция, затова се чувствайте свободни да увеличите количеството, ако желаете да я приготвите за повече души.

Какво ще ви е необходимо:

  • 40 гр. овесени ядки
  • 1 ч.л. чиа семена
  • 2 с.л. кленов сироп, нерафинирана захар или еквивалентно количество стевия
  • 1 с.л. какао на прах, неподсладено
  • 200 мл. прясно мляко
  • 1 с.л. парченца тъмен шоколад

Приготвяне:

  1. В симпатична бяла купичка (за контраст) смесете всички сухи съставки, без шоколада. 
  2. Добавете прясното мляко и разбъркайте до получаване на хомогенна смес.
  3. Оставете да престои в хладилника за минимум 1 час, а след това стоплете за ~60 секунди в микровълнова, поръсете с шоколада и сервирайте!

Свързано:

4 креативни, здравословни и вкусни начина да поднесете овесени ядки за закуска!

Вместо да тичате към първия магазин, когато ви се прияде нещо шоколадово, следващия път можете да си направите у дома този шоколадов сладкиш с овесени ядки. Не само, че шансът да бъде много по-вкусен е сериозен, а и ще знаете какво точно ядете. Още по-хубавото е, че се забърква бързо и лесно. Е, ще трябва да почакате около час докато стане готов за консумация, но пък нали и волята е добре да се калява. Колажът от две снимки, който представяме на вашето внимание тук, показва сервиран в бяла купичка вече готовият сладкиш с овесени ядки и неустоим шоколадов вкус. Последният се дължи на добавено какао, както и на парченца тъмен шоколад. Те пък, както виждаме от двата кадъра, са леко разтопени, защото въпросното сладко изкушение се затопля в микровълнова фурна за около една минута, след като е стояло в хладилника за час. Наред с видимите съставки, каквито са овесените ядки и шоколадът, в този сладкиш се използват също семена чия, които придават леко желирана текстура. За сладост се добавя захар, стевия - течна или на прах, или пък кленов сироп. Ако предпочитате по-диетичен вариант, е по-добре да заложите на стевията или кленовият сироп. И двете, освен че подслаждат достатъчно, са и доста полезни.