Едноконтурен или двуконтурен газов котел?

Последна редакция на 28/04/2024 от Реклама
Източник | Видяно 1 298 пъти

Газовият котел е практично решение за всеки съвременен дом, тъй като с един уред можете да осигурите едновременно отопление и гореща вода за всички нужди на домакинството. Съществуват два основни вида газови котли, измежду които да избирате – едноконтурни и двуконтурни. Зад сложните термини обаче се крие изключително лесен за разбиране метод на работа:

  • Едноконтурният газов котел нагрява водата в проточен топлообменник, като е предназначен само за отопление. В този смисъл, ако в бъдеще решите да използвате котела за осигуряване на топла вода за битови нужди у дома, ще е необходимо да инвестирате в покупка и монтаж на допълнителен газов бойлер.
  • Двуконтурният газов котел пък използва отделен газов бойлер за нагряване на водата, което означава, че можете да го използвате, както за отопление, така и за затопляне на гореща вода за битови нужди. Специалистите съветват да мислите в перспектива по отношение на отоплението на дома си и да вземете предвид също компактността и икономичността на двуконтурните газови котли, с които те изместват своите едноконтурни алтернативи.

Свързано:

Как да изберем подходящ газов котел за своето домакинство?