Особености в процесите на дрениране и озеленяване на отделните тераси

Последна редакция на 27/04/2024 от Още за Къщата
Източник | Видяно 4 239 пъти

В много случаи проектирането на дворното пространство изисква допитването до специалист. Това се налага поради редица фактори сред които:

  • оразмеряване и оформяне на алеите;
  • отводняване и дренажни системи;
  • видът напоителна система за зелените площи;
  • избор на подходяща растителност съобразно специфичните особености на почвите и климатичните условия.

Тъй като при изграждането на подпорните стени задължително се предвижда определен начин на дрениране, има случаи, в които можем да се справим с това и сами, полагайки легло от чакъл в основата на всяка стена. В някои райони обаче, при наличието на високо ниво на подпочвените води и глинести почви, е необходимо да отделим средства за консултация и евентуален проект от страна на ландшафтен архитект. По този начин ще спестим разходи в бъдеще.

Терасирането е скъпа прищявка за двора, особено когато изпълнението му е монолитно. Поради това, ако сме решили да вложим средства в доброто и надеждното му изпълнение, трябва да се подсигурим в избора на качествени материали, което ще гарантира трайността в дългосрочен план.

Дворът е визитната картичка на всеки имот. Подходящото му проектиране и поддръжка говорят за характерния вкус на собствениците, където красотата и естетиката на детайлите отправят символично послание към посетителите с дължимото отношение към околната среда.

Свързано:

Идеи за градина Терасиране на двора при стръмен терен

Ако обичате да мислите мащабно, то със сигурност ще ви хареса идеята да си имате наистина голяма градина. За нея ще ви трябва, разбира се, и двор, където да разгърнете максимално въображението си в озеленяването, но ако можете да си го позволите, действайте смело. На снимката тук виждаме много голяма, добре поддържана градина, която би могло да е градска градина или парк, същевременно е възможно да принадлежи и към частен имот. На преден план се открояват две ниски, стени, от около метър, построени със залепени тесни камъни. Между двете стени можем да се изкачим по каменни светли стъпала. Те продължават навътре в градината в стъпаловидна пътека с циментови бордюри и розови плочки, които разделят градината условно на две половини. В лявата предна част върху тъмна почва са засадени ниско зелени храстчета, метличина и други цветя. Отдясно зелените храстчета са в компанията на храст с червеникави листа, както и на храст с нежни розови цветове, увит около висока градинска лампа. След предната част на градината има открита тревна площ, където можете да поиграете на федербал, фризби или да си устроите пикник. Високи дървета с разкошни големи корони образуват естествена зелена стена в края на градината.