Как да направим присаждане на дръвче от пъпка

Последна редакция на 04/05/2024 от Павлина Георгиева
Източник | Видяно 3 409 пъти

Дойде моментът да се запознаем със същината на присаждането. Това са стъпките, които следва да изпълните:

  • Използвайте северната страна на подложката. От северната страна на подложката се прави Т-образен разрез. Тя не е пряко изложена на слънчеви лъчи и там крехката присадка е защитена от попарване.
  • Да направим Т-образен разрез. Разгледайте ножчето за присаждане на снимката горе вдясно. Виждате, че от едната си страна, в горния край, то има лека издатинка. Самият разрез правите с острието, което се намира от другата страна на издатината, а последната използвате, за да забелите леко навън кората на дръвчето-подложка наляво и надясно.
  • Подготвяме пъпка за присаждане. Вземате клончето, което по-рано отрязахте от южната страна на короната на присажданото дърво. Огледайте листата по него и си изберете това, което ви изглежда здраво и свежо. Издялкайте клона под него с ножчето за присаждане така, че заедно с листото да има парче дърво, което е заострено, както се вижда на долната дясна снимка.
  • Извършваме присаждането на пъпка. Подготвената в предната стъпка присадка поставяме в Т-образния разрез и притискаме около нея кората от подложката. Пристягаме двете една към друга, като увиваме около тях ликото или конеца. Накрая запечатваме с хартиено тиксо.
  • Довършителни работи по присаждането. При подготовката за присаждане отрязахме короната на дървото-подложка. Сега намажете отрязаното място с течен парафин и увийте хартиено тиксо около него. Това е с цел соковете на подложката да отиват изцяло в подкрепа на присадката.

Свързано:

Идеи за градина Присаждане на дръвче - практически съвети и насоки

Представяме на вашето внимание колаж от три снимки, като всяка от тях показва различен момент от присаждането на дръвче от пъпка. Ако се опитаме да ги подредим хронологично, то първо можем да се насочим към кадъра долу вдясно. Там виждаме млада издънка, която е отрязана под лек наклон, така че да се получи своеобразно заостряне. Сърцевината на клинчето е в блед, но жив цвят, а по краищата е със съвсем леко загатнато зелено очертание. Така отрязаното клонче предстои да бъде присадено върху дърво, влизащо в ролята на подложка. Такова можем да видим на голямата снимка отляво, към която ще се върнем пак малко по-късно. Сега насочваме погледа си към кадъра в горната дясна част на колажа. На него откриваме ножче за присаждане с дървета кафява дръжка, с помощта на което ще се вземе пъпка от виждащото се клонче. Поглеждаме вече към лявата снимка, а там процесът на присаждане е почти към своя край. Подложка и присадка са свързани една с друга и вече биват привързани заедно, като около тях е пристегнат бял конец или бяло лико, а отгоре виждаме превръзка от прозрачна хартия.