Теменужки

Последна редакция на 01/05/2024 от Нели Минчева
Източник | Видяно 1 671 пъти

Теменужките са декоративно растение, което създава малко грижи, като същевременно краси дома през цялата година. Ако ги разсадите през пролетта, цветчетата им ще се гиздят на балкона или в градината ви цяло лято, та чак до средата на есента. Ако пък искате да окичите с тях вътрешните первази през неприветливия зимен сезон, разсадете ги през есента. Поливайте ги често и по малко, а от време на време проверявайте листата им за листни въшки. Ако забележите такива - без паника, с подходящ препарат гадинките се изчистват сравнително лесно.

И още нещо - дръжте теменужките на светло, но по възможност не целодневно под преките слънчеви лъчи. Цветчетата им са нежни и лесно прегарят при продължителен престой на слънце.

Вижте още: 12 хитри джаджи за терасата, които трябва да имате

Свързано:

Идеи за градина С кои саксийни цветя може да се справи всеки от нас

На всекиго става приятно когато се разхожда из парка и забележи пъстри градинки, изпълнени с теменужки. Тези нежни растения, които можем да видим във всякакви разцветни, и едноцветни, и с по няколко преливащи се цвята, виолетови, жълти, бели, са истинска наслада за очите. Ароматът им е приятен и ни свързва с пролетта, дори и това да не е актуалният сезон към даден момент. Освен в градина, теменужките могат да се отглеждат и на балкона, терасата, дори в саксия, поставени на някой от прозорците у дома. Когато засяването им бъде извършено през пролетта, те ще красят дома и градината ви през цялото лято, а при благоприятно време, цъфтежът им продължава и през есенните месеци. В случай че предпочитате да си създадете теменужена приказка през зимата, времето на засяване на нежните цветя е през есента. Теменужките имат нужда да бъдат поливане често и по малко. Понякога листата им привличат листни въшки, затова е добре да бъдат проверявани за такива и ако се забележат, своевременно да бъдат отстранявани с подходящ препарат, за какъвто може да се попита в близкия градинарски магазин. Светлината е добре дошла за теменужките, но все пак излагането им на нея е хубаво да е умерено, защото нежните им цветчета могат да прегорят на силно слънце. А на снимката тук ви показваме лилави теменужки с големи зелени листа.