Сакъзче

Последна редакция на 01/05/2024 от Нели Минчева
Източник | Видяно 1 468 пъти

Сакъзчето много прилича на мушкатото, но е още по-топлолюбиво. Допълнителен плюс е склонността му да се отрупва със страшно много цвят и стремглаво да протяга клонки от саксията си, за да ги отпусне навън.

У нас се продават както висящи, така и полувисящи сакъзчета. Изберете своето растение според пространството, с което разполагате. Можете да разчитате, че това саксийно цвете, при достатъчно слънце, умерено наторяване и поливане, е способно да създаде неповторима декорация за вашия дом. Не забравяйте да премахвате увехналите цветчета, за да предоставяте възможност за спокойно разпукване на новите.

Свързано:

Идеи за градина С кои саксийни цветя може да се справи всеки от нас

Винаги е приятно, докато се разхождаме по някоя улица, завиждаме добре поддържани фасади на къщите и кооперациите по нея, а первазите на прозорците и парапетите на балконите и терасите, да бъдат окичени с разцъфнали цветя. Това създава неповторим облик на цялата улица, неусетно започваме да изпитваме радост, дори и първоначално да не се досещаме за причината. Затова е прекрасна тенденцията все повече хора да украсяват с цветя балконите и терасите си, създавайки своя малка градина там, от чиито прелести визуално могат да се възползват и случайните минувачи. В някои държави, като Италия и Испания например, дори е част от архитектурния план окичването на прозорци и балкони с цветя. Ако сте ги посещавали, сте те убедили вече колко е добра идеята за всичко това. В България цветето, което често можем да забележим да краси някой балкон, посадено в продълговатата си саксия, е мушкатото. Добра негова алтернатива е подобното на него сакъзче, представител на което виждаме на настоящата снимка. Сакъзчето, което виждаме тук, е създало невероятно нежна градина с красивите си малки бледо розови и червени цветчета, които са толкова богато нацъфтели, че почти успяват да прикрият тъмно зелените листенца, които също са част от това саксийно цвете. Това цвете може да се намери във вариант висящо или полувисящо, обича слънчева светлина, умерено торене и поливане.