Терасиране на двора при стръмен терен

Последна редакция на 27/04/2024 от Още за Къщата

Все по-често се забелязва желанието да планираме новия си дом или вила за отдих в подножието на планинска местност или сред хълмисти склонове. Причината - неописуемо красивата панорамна гледка, която предоставят подобни райони, в комбинация с отдалечаването от градския шум и стрес, споделят от списание Още за къщата.

Оформлението на дворното пространство и озеленяването в такива области е свързано с някои специфични фактори на релефа, в частност по-стръмният терен. Не трябва да определяме този аспект като недостатък на имота, напротив - точно това би ни предоставило идеална възможност да придадем атрактивна и функционална визия на двора.

В такива участъци, за да се предотврати свличане на земна маса, е необходимо да се възползваме от денивелацията и да обособим пространството в отделни стъпаловидни тераси. Те лесно може да се превърнат в китни градини, място за декоративни растения и дръвчета. По този начин ще можем да използваме пълноценно цялото дворно пространство.

При наклон на терена до 10 градуса може и да не се прибягва до този вариант, но в стойностите над тази граница задължително трябва да се пристъпи към терасиране. Отделните тераси се оформят посредством изграждането на подпорни стени, предимно от камък или бетон, като може да се изпълнят и със затревени откоси. Разбира се, няма да са необходими подпорни стени, когато наклонът е по-лек, а терасите са ниски. При проектирането им трябва да се съобразим с разликата в отделните нива на терасите, като височината на всяка стена трябва да е поне равна на тази разлика или да бъде по-голяма от нея, т.е. ако разликата в нивата е от 20см до около 90см, височината на стената трябва да е поне толкова. Видът на почвите и количеството влага също са от значение.

Свързано:

Идеи за градина Терасиране на двора при стръмен терен

За много от инициативите, които предприемаме по отношение на нашите вътрешен двор и градина, специалисти по ландшафтно оформление съветват да избираме равен терен. Такъв например със сигурност би ни трябвал, ако искаме да си поставим беседка или дори при изграждане на външна кухня. Невинаги обаче къщата ни може да се намира на идеално или поне почти равен терен. Ива доста населени места в България, където единствените посоки са нагоре и надолу и тогава се налага да помислим за изграждане на градина в условията на стръмен терен. Един от популярните начини това да се случи е нака нареченото трасиране и пример за такова виждаме показан на снимката тук. Уличката, която е застена, е с немалък наклон. По нея минава леко виеща се пътечка от малки квадратни сини и розови плочки в пастелен, леко блед нюанс. Вляво от пътечката участъкът е затревен, виждат се и две малки тревисти растения, от които едното е с бели цветове. От дясната страна на пътечката е изградена терасовидна градина, състояща се от пет тераси. Стените на терасите са леко заоблени и са иззидани от плочи от естествен камък. Във всяка от градинките по терасите са посадени лилави, оранжеви и бели цветя, които разнообразяват цветово зеленината около себе си.