Кампанула (позната още като камбанка)

Последна редакция на 26/04/2024 от Теа Даулова
Източник | Видяно 1 846 пъти

Стига да съумеете добре да се грижите за нея, кампанулата ще ви дари с неземно красив цвят, плътно отрупан с лилави малки цветове. Може да бъде обикновена или каскадна. В зависимост от вида, който ще изберете, имате възможността да я посадите в сандъче на парапета или в саксия. Някои сортове достигат до височина от 20 см.

  • Пресаждането ѝ е едно истинско предизвикателство. В повечето случаи, след него цветовете на кампанулата увяхват и трудно се възстановяват. За да може да имате отново наситен цъфтеж, ще се наложи да я наторявате редовно. И въпреки това, пак няма гаранция, че ще радва окото ви с хубавите си цветове.
  • Едно от основните предимства на това цвете е здравата ѝ коренова система, която я прави устойчива на силен вятър.
  • Обича сутрин да се радва на слънчевите лъчи, а следобед да бъде на сянка. Най-лесното решение е да я засадите на тераса с южно изложение, където по естествен начин ще ѝ осигурите комфорт.
  • Задължително трябва да направите дренаж на дъното на саксията. И най-малкото задържане на вода може да бъде пагубна за кампанулата.
  • Повечето видове за многогодишни. В края на есента се подрязва цялото стъбло и се съхранява на сравнително топло място. Някои сортове дори издържат на зимните температура, като напролет се събуждат от студа и изкарват красиви цветове.

Вижте още: Красиви цветя, които са приятели със сянката

Свързано:

Идеи за градина Каскадни цветя за вашата тераса