Голяма или малка маса да изберем?

Последна редакция на 26/04/2024 от Мира Петърчева
Източник | Видяно 623 пъти

И голяма, и малка маса ще вършат една и съща работа. Разбира се, основното нещо, с което трябва да се съобразите са параметрите на жилището.

  • Изборът на маса с ширина над 105 см., дори ако зоната на кухнята позволява, не е добра идея. На такава маса е доста трудно да се общува, комфортът се губи. Но маса, която вече е 80 см., също ще бъде неудобна за семейството, защото няма да има място за сервиране.
  • Изборът на размера на масата зависи също от формата й. И така, правоъгълна маса с параметри 150х90 см е идеална за семейство от 4-6 души. За семейство до 8 човека е по-добре да се избере маса с параметри 200х110 см.
  • Ако масата е кръгла, тогава изчислението е малко по-различно: на най-малката маса с диаметър 110 см. могат 4 души да се поберат перфектно. А край такава с диаметър 130 см. - 6 души ще седнат спокойно да се хранят.
  • Не забравяйте, че винаги трябва да има свободно пространство за нормално движение в кухнята. Това означава столовете да се преместват без проблеми, без да се удрят в мебелите или уредите. Оптимално е между масата и съседните обекти да остане поне 1 метър.

Свързано:

Идеи за мебели Наръчник за избор на маса за кухнята