Каква е минималната температура за захранване на водно подово отопление?

Последна редакция на 26/04/2024 от Павлина Георгиева
Източник | Видяно 1 827 пъти

Типът подово отопление, което разглеждаме тук, се проявява благодарение на затоплената вода, която преминава през тръбите му. Същата трябва да бъде загрята до определени градуси, които си имат своя подходящ минимум. Именно от него се интересува Тани от “Направи сам”, като уточнява, че според неговите познания “колкото е по-ниска температурата , толкова е по-добро КПД-то (СОР-а) на термопомпата , респективно слънчевите панели.”

Своите наблюдения споделя и Чаро: “Чел съм за ТП (термо помпа - бел. авт.) въздух, че им пада мощността когато навън стане много студено. Гледал съм някои имат допълнителни нагреватели за тези случаи. Трябва и това да провериш за да не стане така, че топлиш до външна Т -5! И при по-ниска външна температура, ТП да не смогва.”

Свързано:

Водно подово отопление: 6 въпроса получават своя отговор от специалистите!

Водата се загрява, поема по своя път от овдоизточника към тръбите, положени под формата на серпентини и ето, че чудото на водното подово отопление се случва. Колко обаче топла или гореща трябва да бъде същата тази вода, за да се усети ефект на реално затопляне и на помещението? Все пак тя трябва да преодолее прегради като изолация, подова настилка. Разчитаме отново на компетентността и отзивчивостта на потребителите от форум "Направи сам", за да стигнем до една хипотеза, че колкото по-ниска е температурата на водата, толкова по-висок е коефициентът на полезно действие както на термопомпата, така и на отоплителните панели. Научаваме също, че е възможно при рязко спадане на външните температури, мощността на водното подово отопление да спадне. За такива случаи е добре да се заложи на допълнителни нагреватели. По този начин се избягват нежелани изненади и претоварване на системата. На показания тук кадър виждаме смартфон, от който чрез приложение може да се контролира температурата в основни помещения у дома. Новите технологии, съвместно с все по-налагащият се интернет на нещата, ни помагат да управляваме дома различни уреди и системи в жилището си от разстояние. Същото важи и за водно подово отопление, чието включване и изключване е възможно с едно докосване на екрана на умния ни телефон.