Как се изчисляват дървените покривни конструкции?

Последна редакция на 26/04/2024 от Павлина Георгиева
Източник | Видяно 7 704 пъти

Неизменна част от разбирането как се прави дървена конструкция за покрив е коректното предварително изчисляване. За разлика от сладкарството, където излишно се преекспонира със стриктното спазване на рецепти, при строителството нещата стоят по коренно различен начин. Тук вече точните измервания и тяхното следване са жизненоважни и са предпоставка за стабилността на цялата сграда. Това важи в пълна сила при направата на покривите.

Погрешно извършените предварителни измервания могат да доведат до фатални последствия. И сами можете да се досетите, че е абсолютно недопустимо да се определят “на око” размерите и тежината на носещите греди например. Затова обръщаме специално внимание на изчисляването на дървените покривни конструкции.

Регистрираният във форум Направи сам специалист crez, предоставя ценна информация по темата. От дискусията, която е публикувал, ще разберете какви мерки и пропорции следва да се съобразят при реализирането на различни видове покриви. За още по-голямо улеснение е споделил източник с калкулатори за изчисляване на участващите в строителния процес материали и смеси.

Свързано:

Направи си сам идеи за всичко Как се прави дървена конструкция за покрив?

Представения на вашето внимание тук колаж от три снимки показва различни гледни точки на стандартна дървена конструкция за двускатен покрив. Преди да стане възможно изграждането ѝ, за нея е изработен подробен план, част от който са точните изчисления. Без тях акуратното изпълнение е невъзможно и финалният резултат може да повлияе негативно на безопасността на сградата. В текстът по-горе на същата снимка, която разглеждаме в момента, можете да видите връзка към една много полезна дискусия във форум Направи сам. В нея опитни професионалисти в сферата на покривните дейности споделят ценни инструменти, с помощта на които лесно могат да се извършат калкулации за основните елементи от направата на покривната конструкция. Освен калкулатор за изчисляването им, сред тях могат да се видят и конкретни мери и отстояния при различните видове покриви. Много ясна представа можем да придобием за структурата на една дървена конструкция за покрив като разгледаме по-голямата снимка, позиционирана от лявата страна на колажа. В дълбочина напред се виждат опорните вертикални греди, върху които перпендикулярно са положени хоризонталните такива. При двете дълги страни от лявата и дясна страна, се виждат дълги, диагонално монтирани греди. През средата на горната част на конструкцията надлъжно минава дълга летва, свързваща наклонените летви на фермите.