Необходими инструменти за присаждане на дръвче от пъпка

Последна редакция на 04/05/2024 от Павлина Георгиева
Източник | Видяно 2 348 пъти

Ако искате да си присадите дръвче от пъпка, ще ви бъдат необходими следните инструменти:

  • Ножче за присаждане;
  • Лико или конец;
  • Хартиено тиксо;
  • Градинарска ножица;
  • Течен парафин.

Ножче за присаждане и градинарска ножица можете да откриете във всеки магазин, предлагащ аксесоари за градината. Хартиено тиксо има в книжарниците, както и в търговски обекти, свързани с ремонтни дейности.

Що се отнася до ликото и конеца, добре е да уточним защо е препоръчително да се спрете на първото. Ликото е естествен материал, то е свързващата тъкан на дървото, по която текат неговите сокове. Когато превържете присадката с него, дори да го забравите, то ще изгние, без да прави поразии.

От друга страна, ако забравите да премахнете конеца, щом присадената пъпка се е хванала, след време, когато дървото вече е пораснало, има реална опасност да падне като отсечено, “разрязано” от здравия конец. Лико се продава в агро аптеките.

Свързано:

Направи си сам идеи за всичко Присаждане на дръвче - практически съвети и насоки

Колажът от четири снимки, който представяме на вашето внимание тук, показва инструментите, които е необходимо да си набавим, когато сме решили да присаждаме дръвче от пъпка. На снимката горе вляво виждаме няколко ролки хартиено тиксо с различна дебелина. Под тях снимката показва градинска ножица със зелени дръжки, която се е настанила върху хоризонтално разположен дървен дънер. Завиваме към снимката долу вдясно, за да видим там ножче за присаждане с кафява дръжка на фона на плот с избелели дървени дъски. Затваряме обиколката из инструментите за присаждане горе вдясно, където откриваме тъмночервена, зелена и бежова намотки с лико. Всеки от изброените инструменти има своята важна роля в присаждането на дръвче от пъпка. Градинската ножица ще отреже клончето от присадката, откъдето пък ще вземем пъпката. Ликото е по-добрата алтернатива на конеца за пристягане, тъй като, като естествен материал, след като е свършил работата си да присегне присадката към подложката, с времето изгнива. Ножчето за присаждане извършва същинската операция при разреза на кората на подложката. Хартиеното тиксо има задачата да запечата ликото или конецът, след като с тях са пристегнати подложката и присаденото дръвче.