Спорархитектс влизат в играта

Последна редакция на 28/04/2024 от Павлина Георгиева
Източник | Видяно 554 пъти

Конкурсът за изграждане на линия 4, обявен от главния архитект Ищван Шнелер, печели стидио Палатиум. Един от архитектите от спечелилата фирма, Орсолия Вадаш, по това време е част и от студио Спорархитектс, което пък е основано от Центъра за съвременна архитектура в Будапеща. От журито идва предложение победителят в конкурса да си сътрудничи с двете фирми, заемащи второ и трето място. Палатиум решават да доведат още две студиа, едното от които е Спорархитектс и така последните влизат в играта.

Станциите по лииня 4 на метрото са общо десет. Получава се така, че всяка от петте фирми, ангажирани с проекта, трябва да поеме работата по две от тях. Резултатът е интересен и разнообразен - от мозаечни спираловидни ивици, през ярки правоъгълници, купол и т.н.

Адам Хатвани, един от четиримата от Спорахитектс осъзнава трудностите около проекта. Предизвикателство е да се направи дизайн за транспортна спирка, но и при липсата на такъв ситуацията не се подобрява. Той изразява мнение, че съвременна архитектура с интегрирана светлина и открити, елегантни пространства ще се приеме много добре от хората.

Свързано:

Снимки и идеи за архитектура и дизайн Как съвременната архитекура в Будапеща постигна успех, слизайки под земята