С какво изложение да са прозорците?

Последна редакция на 26/04/2024 от Павлина Георгиева
Източник | Видяно 1 002 пъти

Съществуват критерии, на които прозорците трябва да отговарят, за да е налице енергийна ефективност. За повече подробности е препоръчително да се обърнете към специалисти. Още нещо, на което е важно да се обърне внимание, е какво изложение е подходящо спрямо климатичните и атмосферни условия, както и типа сграда, в която живеете. Това се отнася с особена сила за пасивните къщи, които в голяма степен разчитат на соларна енергия.

  • На места, където е необходимо да се обърне повече внимание на отопляването през студените сезони, е добре по-голямата част от прозорците в дома да бъдат с южно изложение. По този начин през зимата ще могат да събират енергия от слънцето, когато то е ниско на хоризонта. За предпазване от прекомерно нахлуване на горещина през лятото, когато позицията на слънцето е високо, могат да се използват навеси и други сенници.

  • За да имат добра енергийна ефективност, прозорците с южно изложение трябва да бъдат с коефициент на слънчева светлина по-висок от 0.6, за максимално привличане на топлина през зимата. Препоръчително е U-факторът им да е 0.35, или по-малко, с цел намаляване на нежеланата топлинна проводимост.  Същевременно визуалната пропускливост следва да бъде висока и така да влиза достатъчно светлина в съответните помещения.

  • Прозорци с източно, западно и северно изложение е добре да бъдат по-малки, като все пак размерът им да е достатъчен, за да влиза необходимата дневна светлина. Топлината и светлината, влизащи от изток и запад, са трудни за контролиране, особено когато слънцето е ниско в небето. Поради тази причина е хубаво остъкляването от тази страна да е с нисък коефициент на слънчева светлина или да се използва допълнително затъмняване.

  • Северно ориентираните прозорци събират малко слънчева светлина, затова те се използват само заради светлината, която привличат. Ако, обаче, се търси охлаждащ ефект, северното остъкляване доминира, а при южното изложение се използват повече сенници и други затъмняващи ефекти.  

  • Нискоемисионните стъклопакети подпомагат регулирането на слънчева светлина на места с по-горещ климат.

Свързано:

Снимки и идеи за архитектура и дизайн Няколко важни насоки при избора на енергийно ефективни прозорци