2004 г. Две библиотеки на два различни полюса

Последна редакция на 30/04/2024 от Павлина Георгиева

Успява ли, въпреки огромния си успех, музеят Гугенхайм изцяло да наложи нов архитектурен почерк? Да, в известна степен, без обаче да зачеркне познатите и все още търсени символи от миналото. В една и съща година, 2004, в Щатите се появяват две сгради на обществени библиотеки. Времето и местонахождението на реализирането им, обаче, са единствените прилики между тях.

Отляво виждате сградата на Обществената библиотека в Ливингстън, отворила врати през 2004 г. Отдясно - Обществената библиотека в Сиатъл, реализирана през същата година. А сега, открийте десетте разлики!

Верният отговор на въпроса коя постройка е по-адекватна за времето си зависи от това на кого го задавате. Традиционалистите, тези, които се тревожат, че мишката може да изяде книжката, ще заложат на библиотеката отляво. Привържениците на технологичния прогрес без колебание ще ви посочат дясната част на снимката. И когато стремежът на архитектите е да задоволят желанията и на двете страни, се получават подобни фрапиращи разлики. Това е и причината все по-често да се наблюдава как различни архитектурни стилове могат да съжителстват не само в една държава, но и на една улица.

Свързано:

Снимки и идеи за архитектура и дизайн Защо сградите на бъдещето ще бъдат проектирани от… нас?